Ovatko lihakset kipeinä treenistä, vai onko jokin vialla? Näin tunnistat eron

Kokeile rentouttavaa"pötköttelyjoogaa"! 1:08
Kokeile rentouttavaa "pötköttelyjoogaa"!

Lihakset voivat kipeytyä treenin päätteeksi, mutta mistä tietää, että kipu on "normaalia"?

Treenaajat kuitenkin puhuvat usein ”domssista” (eng. delayed onset muscle soreness) eli viivästyneestä lihaskivusta. Fysioterapeutti Blake Dircksen vastasi Lifehacker-sivuston kysymyksiin siitä, millainen kipu on pahasta.

Yli kolmen päivän kipu on ongelma

Dircksenin mukaan kolmen päivän kipu ei yleensä ole normaalia. Jos olet juuri aloittanut kuntoilun tai kokeillut uudenlaisia painonnostoharjoitteita, kipu voi kestää kauankin. Yli 72 tunnin kipu kuitenkin on huolestuttavaa.

Vaikka lihaksiin sattuisi, niiden ei myöskään kuulu turvota, eikä lihaskipu tunnu nivelissä.

Nopeasti alkava kipu voi olla esimerkiksi revähdys

Dircksenin mukaan kuntosalilla nopeasti alkava kipu on myös huolestuttava merkki: jos jokin liike tai laite aiheuttaa välittömästi kovaa kipua, kyseessä ei ole hyvän treenin aiheuttama lihaskipu.

Esimerkiksi lihasrevähdyksessä lihassäikeitä katkeaa, mutta pahimmillaan kokonainen lihas voi katketa revähdyksen seurauksena.

Jos tuska tuntuu vain tietyssä pisteessä koko lihaksen sijaan, treeniliikettä tai -asentoa kannattaa säätää. Jos kipu on todella kovaa eikä hellitä, hakeudu lääkäriin!

Lihaskipu ei säteile ympäri raajaa

Dircksenin mukaan lihaskipu ei säteile muualle. Jos hauiksessa tuntuu tuskaa, kun nostat eväslautasen, syypää voi olla eilinen treeni; jos kipu räjähtää yllättäen olkapäästä sormenpäihin asti, ongelma on jossakin muualla.

– Jos kipu säteilee alas käsivartta, hermo voi olla puristuksissa, Dircksen sanoo.

Tavanomaisen lihaskivun hellitettyä salille kannattaa palata takaisin – pitkä tauko treenistä johtaa vain uuteen lihaskipuun myöhemmin, kun treenin taas aloittaa!

Lue myös:

    Uusimmat