Tee tärkeä toimenpide ajoissa – helle voi tuhota auton akun lopullisesti: "Simahtaa yleensä varoittamatta, kertalaakista"

Ilmastointi on yleinen vakiovaruste jo käytetyissäkin autoissa 1:40
KATSO MYÖS: Vaikka ilmastoinnin tarkoitus on viilentää, kannattaa sitä hyödyntää vuoden ympäri. Säännöllinen parin vuoden välein tehty huolto pitää ilmastoinnin kunnossa.

Moni tietää, että kova pakkanen voi olla myrkkyä auton akulle, mutta harvempi on tullut ajatelleeksi, että kuumuus saattaa tehdä sille jopa enemmän vahinkoa kuin kylmyys.

Pakkaskelien vaivaksi mielletyt akkuongelmat piinaavat autoilijoita kesähelteilläkin. Autoliiton operatiivinen päällikkö Lauri Oksanen kertoo tiedotteessa, että akun kannalta helle on jopa pakkasta pahempi

– Siinä missä pakkasen hyydyttämä akku saadaan vielä toimintakuntoon lataamalla tai antamalla apuvirtaa, niin helle voi tuhota akun lopullisesti. Toki joskus käynnistysakku tulee tiensä päähän kelistä riippumatta, Oksanen sanoo.

Akku saattaa tyhjentyä kesällä myös ajattelemattoman toiminnan seurauksena. Vaikkapa matkajääkaapin käyttäminen tai kännykän lataaminen – erityisesti silloin, kun auto ei ole käynnissä – voi aiheuttaa ikävän yllätyksen.

Akuillakin on tyypillinen käyttöikä. Jos akku tulee kesähelteillä tiensä päähän, ei varautumisaikaa välttämättä jää yhtään.

– Helteellä elinkaarensa päähän tullut akku simahtaa yleensä varoittamatta, kertalaakista, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen totesi kirjoituksessaan kesällä 2019.

Vesalainen muistutti tuolloin myös siitä, että akku on sekä mukavampi että edullisempi vaihtaa itselle sopivana ajankohtana hyvissä ajoin kuin pakon sanelemana kiireisenä arkiaamuna.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat