Tee itse tippaleipiä – näin valmistat vapun perinneherkut!

Vappuun kuuluvat munkkien ja rosettien ohella oleellisena osana myös tippaleivät, joiden juuret löytyvät satojen vuosien takaa.

Rapeat tippaleivät kuuluvat vappuun ja ovat mainio yhdistelmä vapun perinnejuoman, siman, kanssa. Niiden molempien juuret löytyvät jo 1700-luvulta, joten aivan tuoreita keksintöjä ne eivät ole. Yhdysvalloissa tippaleipää vastaava herkku tunnetaan nimellä funnel cake ja Itävällassa ja Saksassa nimellä Strauben.

Tippaleipätaikina on helppo tehdä, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään tasaiseksi. Rasvassa paistamisen kanssa vaaditaan kuitenkin tarkkuutta! Vaikka moni arkailee näiden vappuherkkujen tekemistä, eivät ne todellisuudessa vaadi juurikaan erityistaitoja – ainoastaan huolellisuutta. Muotiksikin kelpaa vaikkapa säilyketölkki, josta on poistettu pohja ja kansi.

Tippaleivät

noin 10 kpl

4 kananmunaa

2 rkl sokeria

2 dl simaa

4½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

½–1 tl suolaa

Paistamiseen:

1 plo ruokaöljyä (n. 1 litra)

Pinnalle:

vaniljasokerilla maustettua tomusokeria

Sekoita munat ja sokeri. Lisää sima sekä jauhot, johon leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi. Taikinan kuuluu olla paksua, mutta pursotettavaa. Kuumenna rasva padassa, ole varovainen. Voit kokeilla rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Sen tulee ruskistua kauniisti, mutta ei palaa.

Upota rasvaan 2–3 tippaleipämuottia tai säilyketölkkejä, joista kansi ja pohja on poistettu tai käytä isoja metallisia keittokauhoja muotteina. Jos käytät säilyketölkkejä, käytä vain sellaisia tölkkejä, joita ei ole päällystetty muovilla!

Kaada taikina muovipussiin ja leikkaa sen kärki poikki niin, että syntyy noin 2 mm:n reikä. Puserra pussista rasvassa oleviin muotteihin taikinaa ohuena nauhana ristiin rastiin, melko harvakseltaan ja hitaasti. Muotin/tölkin/kauhan reunat estävät taikinan leviämisen. Paista vaaleanruskeiksi molemmin puolin. Nosta tippaleivät reikäkauhalla valumaan paksun talouspaperin päälle.

Seulo jäähtyneille tippaleiville vaniljasokerilla maustettua tomusokeria. Säilytä tippaleivät kuivassa paikassa, etteivät ne sitkisty. Tarjoile siman kanssa.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kun rasvaa kuumentaa, voi samalla kerralla paistaa monenlaisia vappuherkkuja! Kokeile siis myös vaikka seuaavia vappuun sopivia reseptejä:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat