Munkkirinkelit

Vappuna nautitaan vasta paistetuista pehmeistä munkeista! Tässä reseptissä saat ohjeet sekä itse tehtyyn munkkitaikinaan että pakastepullataikinasta leipomiseen.

Lisää vapun reseptejä:

Itse tehdystä munkkitaikinasta (20–25 kpl):

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
1-2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
n. 75 g voita tai margariinia

Pakastepullataikinasta (16 kpl):

1 pkt Myllyn Paras Pullataikinalevyjä (1 kg, pakaste)

Paistamiseen:

rypsiöljyä

Pinnalle:

sokeria

Itse tehdystä munkkitaikinasta:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi.

Pakastepullataikinasta:

Kun käytät pakastepullataikinaa, saat tehtyä munkit ilman taikinan vaivaamista.

Sulata ja kohota taikinalevyt lämpimässä, vedottomassa paikassa esim. 40-asteisessa uunissa peitettyinä leivinliinalla. Kun taikinalevyt ovat kohonneet kaksinkertaisiksi, leikkaa jokainen levy kahdeksi neliöksi. Pyörittele neliöistä pikkupullia. Kohota niitä ainakin puoli tuntia

Paistaminen:

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.

VINKKI: Voit tehdä samalla ohjeella pieniä hillomunkkeja. Paista tällöin kohonneet pikkupullat sellaisenaan kuumassa öljyssä, sokeroi ja paina pyöreisiin, kypsiin munkkeihin pursottimen pitkäkaulaisella tyllalla hilloa keskelle sisään.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat