Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kinkun paisto-ohjeet ja pistaasikuorrute kinkulle

Katso ohjet kinkun valmisteluun, paistoon ja kuorrutteen tekemiseen.
Katso ohjet kinkun valmisteluun, paistoon ja kuorrutteen tekemiseen. MTV
Julkaistu 12.12.2025 09:21

MTV LIFESTYLE

Pistaasikuorrute kinkulle

  • 150 g pistaasipähkinöitä
  • 50 g parmesanjuustoa raastettuna
  • ½ dl maapähkinävoita
  • ½ dl pistaasilevitettä
  • 1 rkl sinappia
  • 2 rkl korppujauhoja
  • 1 muna

Päälle

  • korppujauhoja

Valmistusohje

Kinkun esivalmistelu ja paisto-ohjeet:

  1. Ota kinkku ajoissa sulamaan. Kilon painoinen kinkku sulaa jääkaapissa 1–2 vuorokautta, viiden kilon pakastekinkku sulaa jääkaapissa 3–4 vuorokautta. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin +10 astetta ennen paistamista.

  2. Paistomittari on paistajan paras kaveri! Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Vältä osumasta mahdolliseen luuhun, sillä kinkun luu varastoi ja johtaa lämpöä eri tavalla, jolloin mittaus ei onnistui oikein.

  3. Laita kinkku paistopussiin. Paistopussi mahdollistaa sen, että voit ottaa liemen kätevästi talteen paiston jälkeen ja hyödyntää sitä vaikkapa kastikkeen tekoon. Voit myös paistaa kinkun ritilällä ilman paistopussia. Laita tällöin uunipelti ritilän alle ja lisää siihen vettä, jotta rasva ei pala kiinni. Vesi pitää myös uunin kosteana.

Joulukinkun paistaminen on helppoa, kunhan muistaa tehdä tiettyjä esivalmisteluja. Kotitalouden lehtori Anu Heinaron ohjeella paistat täydellisen kinkun. Testaa myös trendikästä pistaasikuorrutetta!

  • Aseta uunin lämpötila 100–120 asteeseen ja paista kinkkua noin 1–1,5 tuntia per kilo luota paistomittariin – älä aikaan.

  • Sisälämpötilan ollessa 75 astetta on kinkku mehevän kypsä, kinkun tulee kuitenkin vähintään olla 73–74 asteista ennen kuin otat sen uunista (kinkku jälkikypsyy muutaman asteen uunista pois nostettua). Jos haluat hieman mureampaa kinkkua, tulee sisälämpötilan olla 80 astetta.

  • Muista! Kaikki kinkkurasva tulee varastoida esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin ja viedä sekajäteastiaan. Pienen määrän hyytynyttä rasvaa tai nestemäistä rasvaa voi imeyttää talouspaperiin ja viedä biojätteeseen tai kotikompostiin. Älä kaada rasvaa viemäriin – se tukkii putket jähmettyessään. 

    Pistaasikuorrute kinkulle:

    Pistaasikuorrutettu kinkku joulukinkkuTestaa trendikästä pistaasikinkkua!MTV

    1. Ota kypsä kinkku uunista ja jäähdytä hetki, jotta päältä on helpompi poistaa nahka ja ylimääräinen rasva.

    2. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät hienoksi, lisää muut aineet. Sekoita hyvin. 

    3. Levitä seos kinkun päälle, ripottele päälle hieman korppujauhoja ja paahda 200 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea. 

    Ohje: Kotitalouden lehtori Anu Heinaro 

    Lisää aiheesta:

    Joulukinkku padassa eli patajoulukinkkuKinkun paisto: Pienen joulukinkun paistaminen – helpot ohjeetOlisitko uskonut? Joulukinkun voi valmistaa myös näin – superrapea kuori yllättävällä konstilla! Nerokas tapa valmistaa joulukinkku: "Pitää kinkun ihanan mehevänä"Talon oma keitetty joulukinkkuTuoresuolattu joulukinkku sinappikuorrutuksella
    JoulukinkkuJouluruokaJouluHuomenta SuomiPääruoatLiharuoka

    Tuoreimmat aiheesta

    Joulukinkku
    • 09:21
      Jouluruoka

      Kinkun paisto-ohjeet ja pistaasikuorrute kinkulle

    • 25.12.202207:15
      Munakas

      Harri Syrjäsen kinkku-juustomunakas

    • 20.12.202214:57
      Joulu

      Kinkun kuorrutus: Pankojauhoilla kuorrutettu kinkku

    • 16.12.202210:16
      Joulu

      Kasvissyöjän "joulukinkku" – Danin mukakinkku mukulaselleristä

    • 15.12.202214:11
      Joulu

      Joulukinkku padassa eli patajoulukinkku