Täydelliset aurinkolasit elämän eri osa-alueille – näin ne löytyvät

Harrastukset asettavat aurinkolasien valinnalle erilaisia haasteita. Etenkin harrastukset asettavat aurinkolaseille paljon vaatimuksia. Ota selvää, millaiset aurinkolasit kuhunkin harrastukseen kannattaa valita!

Kirkas auringonpaiste saattaa tehdä tepposia niille, jotka viettävät kesäpäiviä harrastustensa parissa. Golfpallo ei erotu nurmikentästä, kesäsateesta märkä asvaltti heijastaa valon häiritsevästi motoristin silmiin ja maastoratsastuslenkillä aurinkolasit kopsahtavat pois ratsastajan päästä.

Aurinkolasit kannattaa valita lajin mukaan

Harrastusten vauhti, erilaiset tilanteet ja vaihtuvat ympäristöt saattavat asettaa aurinkolaseille erityisvaatimuksia. Lasien on pysyttävä tukevasti vauhdissa mukana ja blokattava kirkas häikäisevä valo niin, että ympäristön näkee mahdollisimman hyvin.

– Vaativimpia harrastuksia tästä näkökulmasta katsottuna ovat vauhdikkaat urheilulajit sekä lajit, joita harrastetaan poikkeavassa ympäristössä, esimerkiksi vesillä tai lumisessa rinteessä, kertoo optikko Seija Nyyssölä Synsamilta.

Hyvät aurinkolasit eivät ole vain mukavuustekijä. On tärkeää ottaa huomioon, että joissain lajeissa kaikki varusteet voivat aiheuttaa jopa turvallisuusriskin. vaan ne saattavat vaikuttaa myös harrastajan turvallisuuteen.

– Esimerkiksi golffaria voi harmittaa, jos hän lyö hutin auringon häikäistessä. Mutta jos vaikkapa motoristia häikäisee, pahimmassa tapauksessa pyörä saattaa suistua tieltä, muistuttaa optikko Vesa Vaine Essilorilta.

Kiinnitä huomiota linssien väriin ja kehysten istuvuuteen

Mitä kaikkea tulisiottaa huomioon, kun aurinkolaseja hankitaan harrastuksia varten? Tärkeimmät asiat ovat kehysten muoto ja linssin väri.

– Linssin ominaisuudet vaikuttavat siihen, miten maisema näkyy aurinkolasien läpi. Esimerkiksi ruskean ja oranssin sävyisiä linssejä käytetään parantamaan kontrasteja, kun taas polarisointi vähentää kiiltävien pintojen heijastuksia ja häikäisyä. Harmaat linssit puolestaan leikkaavat tasaisesti kaikkia värisävyjä, Vaine kertoo.

Aurinkolasien kehysten malli puolestaan ratkaisee sen, miten tukevasti lasit pysyvät päässä ja mahtuvatko ne esimerkiksi ratsastus- tai moottoripyöräkypärän alle.

– Hyvin istuvissa aurinkolaseissa on harrastukseen sopiva malli, hyvän mittaiset aisat ja tukevat nenäkappaleet. Ammattitaitoiselta optikolta saa apua tässäkin asiassa, Nyyssölä toteaa.

Myös erikoislaseja saa vahvuuksilla

Harrastuksiin sopivia aurinkolaseja hankittaessa kannattaa miettiä etukäteen, millaisia ominaisuuksia oma laji vaatii linsseiltä ja kehyksiltä. Lisätietoa löytyy myös harrastusryhmiltä ja netistä, ja viime kädessä tietysti optikkoliikkeestä.

– Peruslähtökohta on se, että asiakkaan ei välttämättä tarvitse tietää näistä asioista. Kun optikolle kertoo aurinkolasien käyttötarkoituksesta, hän osaa suositella sopivia laseja, lupaa Nyyssölä.

– Kannattaa muistaa, että myös erikoisaurinkolaseja saa omilla vahvuuksilla, tarvittiinpa sitten yksiteho- tai moniteholinssejä, hän jatkaa.

Vinkkejä aurinkolasien valintaan

Vauhdikkaissa lajeissa hyvin istuvat aurinkolasit pysyvät kyydissä parhaiten. Varmista, että nenäkappaleet ovat tarpeeksi tukevat ja aisat pysyvät tiiviisti korvien takana. Tällaisia lajeja voivat olla esimerkiksi juoksu, maastopyöräily, ratsastus, laskettelu ja purjehdus.

Jos aurinkolaseja käytetään yhdessä kypärän kanssa, paras valinta ovat pistoaisat. Tällaisia lajeja voivat olla esimerkiksi ratsastus ja moottoripyöräily.

Tarkkuutta vaativiin lajeihin kannattaa hankkia linssit, jotka parantavat kontrasteja. Tällaisia lajeja voivat olla esimerkiksi golf, maastoratsastus, ammunta ja monet palloilulajit.

Jos harrastusympäristönä on vesistö tai luminen rinne, harrastaja saattaa hyötyä polarisoiduista linsseistä, jotka poistavat kiiltäviltä pinnoilta tulevaa häikäisyä. Tällaisia lajeja voivat olla esimerkiksi purjehdus ja laskettelu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos harrastuksessa seurataan vaikkapa mittareita, joiden nestekidenäytössä on polarisoitu kalvo, mittari saattaa aurinkolasien läpi katsottuna näyttää mustalta.

Lue myös:

Lähde: Deski

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja