Tavis vs. Asiantuntija: Miten lapsen painajaiset saa loppumaan?

Uudessa juttusarjassamme selvitämme vastauksen viikon polttavaan kysymykseen.

Vastaajina ovat joka viikko vaihtuvat Tavis ja Asiantuntija, jotka esittävät oman vastauksensa viikon kysymykseen – kumpi on sinun mielestäsi oikeassa?

MTV Lifestylen lukijat voivat lähettää omia kysymyksiään meille joka viikko. Kysymyslomake löytyy alta. Mihin sinä haluat vastauksen?

VIIKON KYSYMYS: Miten lapsen painajaiset saa loppumaan?

Tavis vastaa:

"Helppo juttu: lapsen pitää kertoa, mitä unessa tapahtui. Kaikki yksityiskohdat unesta, mitä muistaa, tunnelmat, äänet, kaikki. Kun painajainen on puhuttu auki, se ei enää palaa. Mummin opettama kikka ja hyväksi havaittu! 

Mikäpä olisi turhauttavampaa kun tenava, joka herättää kesken makeiden unien, koska 'ei saa unta'. Voi olla, että kyseessä ovat oikeasti pahat unet, jolloin tavismutsin tuskaa lisää pisto kyynisessä sydämessä. Tai sitten tenava on vain tullut äitiinsä ja keksinyt ovelan juonen, jolla saa kutsuttua itsensä mukavaan sänkyyn kiehnäämään. 

Kuten koirat, lapset pitää opettaa tavoille: jos annat sen tulla sänkyysi, halajaa se sinne aina vastedeskin. Hyvästi rauhaisat unet, hyvästi seksielämä, hyvästi huolella sisustettu lastenhuone! Mikäli kyseessä on selvä kusetusyritys, lapsen voi komentaa sänkyyn: nyt nukutaan!

Tosin joskus väsyneenä tavismutsi antaa piutpaut periaatteelle ja kaappaa pikkuisen kainaloonsa, että pääsee itse nukkumaan. Pick your battles, sen tavismutsi muistaa Dr. Philin opettaneen."

– Tavismutsi, 2 lasta

Asiantuntija vastaa:

"Lähes jokaisella lapsella on jossain vaiheessa painajaisunien jakso. Toiset näkevät painajaisia herkemmin kuin toiset. Painajaiset voivat olla pienille lapsille hyvin konkreettisia ja pelottavia. Hätääntynyt ja pelokas lapsi tarvitsee vanhempien lohtua ja turvaa.

Yöllä lapsi lohdutetaan ja autetaan uudestaan uneen, ja tarvittaessa otetaan viereen turvaan. Aamulla uni käydään läpi eli annetaan lapsen kertoa omin sanoin mitä näki ja koki. Aikuinen selittää, että kyseessä on uni, eivätkä ne asiat ole todellisia, eivätkä ne tule koskaan tapahtumaan todellisessa elämässä.

Unen sisällöstä riippuen aikuinen voi myös tulkita niiden merkitystä: liittyvätkö ne aiempiin tapahtumiin tai esimerkiksi elokuviin tai satuihin?

Lasta voi kannustaa piirtämään. Monesti kuvien kautta lapsi pääsee purkamaan pelkoa ja ahdistusta ja vanhemmilla on mahdollisuus saada syvällisempää ymmärrystä lapsen ajatuksista. Anna lapselle aikaa, kuuntele tarkkaan, lohduta ja anna turvaa!"

Peter Csonka, LT, lastentautien erikoisalajohtaja, ylilääkäri, Suomen Terveystalo Oy

Lue myös:

    Uusimmat