Brittitutkijoiden kokeessa selvisi, että resistentti tärkkelys, jota löytyy esimerkiksi vihreistä banaaneista, voi pienentää geenivirheen vuoksi syövälle alttiiden henkilöiden riskiä sairastua joihinkin syöpämuotoihin.
Päivittäinen annos resistenttiä tärkkelystä voi suojata geenivirheen vuoksi suurentuneessa syöpäriskissä olevia sairastumiselta, ilmenee Newcastlen ja Leedsin yliopistojen tutkimuksesta.
Tutkimukseen osallistui lähes tuhat lukuisille eri syöville altistavasta Lynchin syndroomasta kärsivää henkilöä. Keskimäärin kahden vuoden ajan noin puolet heistä söi päivittäin 30 grammaa resistenssiä tärkkelystä sisältävää ravintolisää, puolet plaseboa.
10 vuoden seurannassa eri ryhmien välillä ei havaittu eroa paksusuolen syövän ilmaantuvuudessa, mutta sen sijaan ravintolisän käyttö oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua muihin geenivirheen altistamiin syöpiin. Etenkin resistentti tärkkelys näytti suojaavan ruoansuolatuskanavan yläosan syöviltä, kuten mahan ja haiman syöviltä, joita on usein vaikea havaita varhaisvaiheessa.
Yllä olevalla videolla kerrotaan, millaisista oireista kannattaisi hakeutua tutkimuksiin syövän varalta.
Terveysrekistereistä selvisi, että suotuisa vaikutus jatkui vielä kymmenen vuotta ravintolisän käytön loppumisen jälkeen. Tutkijat epäilevät pienentyneen syöpäriskin johtuvan resistentin tärkkelyksen aiheuttamista muutoksista sappisuolojen toimintaan, mutta tarkan mekanismin selvittämiseksi tarvitaan jatkotutkimuksia.
