Tästä syystä banaanit kannattaisi syödä vihreinä

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Monet syövät ovat alkuvaiheessaan salakavalan vähäoireisia – videolla kerrotaan, millaisesta muutoksesta kannattaa huolestua.

Brittitutkijoiden kokeessa selvisi, että resistentti tärkkelys, jota löytyy esimerkiksi vihreistä banaaneista, voi pienentää geenivirheen vuoksi syövälle alttiiden henkilöiden riskiä sairastua joihinkin syöpämuotoihin.

Päivittäinen annos resistenttiä tärkkelystä voi suojata geenivirheen vuoksi suurentuneessa syöpäriskissä olevia sairastumiselta, ilmenee Newcastlen ja Leedsin yliopistojen tutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistui lähes tuhat lukuisille eri syöville altistavasta Lynchin syndroomasta kärsivää henkilöä. Keskimäärin kahden vuoden ajan noin puolet heistä söi päivittäin 30 grammaa resistenssiä tärkkelystä sisältävää ravintolisää, puolet plaseboa.

10 vuoden seurannassa eri ryhmien välillä ei havaittu eroa paksusuolen syövän ilmaantuvuudessa, mutta sen sijaan ravintolisän käyttö oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua muihin geenivirheen altistamiin syöpiin. Etenkin resistentti tärkkelys näytti suojaavan ruoansuolatuskanavan yläosan syöviltä, kuten mahan ja haiman syöviltä, joita on usein vaikea havaita varhaisvaiheessa.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, millaisista oireista kannattaisi hakeutua tutkimuksiin syövän varalta.

Terveysrekistereistä selvisi, että suotuisa vaikutus jatkui vielä kymmenen vuotta ravintolisän käytön loppumisen jälkeen. Tutkijat epäilevät pienentyneen syöpäriskin johtuvan resistentin tärkkelyksen aiheuttamista muutoksista sappisuolojen toimintaan, mutta tarkan mekanismin selvittämiseksi tarvitaan jatkotutkimuksia.

Joka tapauksessa tutkijat summaavat Cancer Prevention Research -julkaisussa, että päivittäinen 30 gramman annos resistenttiä tärkkelystä näyttää voivan oleellisesti suojata Lyncin syndroomasta kärsiviä muilta kuin paksusuolen syöviltä. Suomessa Lynchin syndrooman aiheuttavaa mutaatiota kantaa arviolta 10 000 henkilöä.

Banaani kannattaisi syödä raakana

Resistentti tärkkelys on hiilihydraatti, joka ei imeydy ohutsuolessa vaan päätyy kuitujen tapaan sellaisenaan paksusuoleen suolistomikrobien ravinnoksi. Tämä ruokkii hyviä suolistomikrobeja, mikä puolestaan on eduksi ihmisen terveydelle kokonaisvaltaisesti.

Suolistomikrobit vaikuttavat muun muassa aivojen toimintaan, immuunijärjestelmään sekä aineenvaihduntaan. Ilman ravintoa bakteerit nääntyvät. Suolistomikrobien tasapainon järkkyminen on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten syöpään.

Terveyteen suoliston kautta suotuisasti vaikuttavaa resistenttiä tärkkelystä voi syödä ravintolisänä, mutta ravintoainetta saa myös ihan oikeasta ruoasta. Tiedotteessaan tutkijat kertovat, että kokeessa käytetty annos vastaa yhden banaanin syömistä päivässä.

Olennaista kuitenkin on banaanin kypsyysaste: sen pitäisi olla hieman raaka ja vihertävä. Kypsyessään ja pehmentyessään banaanin sisältämä tärkkelys muuttuu.

Resistenttiä tärkkelystä syntyy myös valmistustapojen yhteydessä, kun tärkkelyspitoista ruokaa kuumennetaan ja sitten jäähdytetään. Esimerkiksi kylmä pasta- tai perunasalaatti on tästä syystä hyvä vaihtoehto lisukkeeksi tai kevyehköksi ateriaksi.

Riittävä kasvisten syöminen tukee terveyttä – katso alla olevalta videolta, miltä suositeltu puoli kiloa käytännössä näyttää!

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
KATSO VIDEO: Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Lue myös:

    Uusimmat