Nämä vatsaoireet voivat kertoa, että maksassasi on jotain häikkää

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
KATSO MYÖS: Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Mistä siis tunnistaa syövän?

Jatkuvaa ja toistuvaa pahoinvointia ei tulisi jättää huomiotta. Aina pahoinvointi tai kipu vatsan alueella ei liity varsinaisesti vatsaan.

Vatsaoireet voivat kertoa monenlaisia asioita ihmisen terveydestä. Esimerkiksi noroviruksen aiheuttamia oireita tuskin voi hevillä unohtaa, pitkään jatkunut ummetus voi puolestaan olla merkki ongelmasta. Aina pahoinvointi tai kipu vatsan alueella ei kuitenkaan liity varsinaiseen mahalaukkuun. 

Maksasairaus voi oirehtia pahoinvointina

Maksa sijaitsee vatsaontelossa yläoikealla. Maksalla on monia elintärkeitä tehtäviä: se muun muassa tukee aineenvaihduntaa ja varastoi vitamiineja. Maksa myös muodostaa kitkerää sappinestettä, jota tarvitaan ruoan sulattamisessa. Ei siis liene ihme, että maksasairaus voi oireilla vatsaongelmina.

Monet maksasairaudet ovat alussa oireettomia. Mahdollisina oireita ovat ruokahaluttomuus, pahoinvointi tai painon tunne ylävatsalla. Esimerkiksi maksasyöpä aiheuttaa muun muassa ylävatsan kipua, ruokahaluttomuutta, täyttymisen tunnetta ja pahoinvointia.

Maksasta lähtöisin oleva syöpä on harvinainen Suomessa eikä se yleensä iske muutoin terveeseen maksaan, kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Katso myös: Kesäloman jatkuva tissuttelu voi johtaa ikävään maksasairauteen. Juttu jatkuu videon alla.

Jäikö putki päälle? Kesä voi näkyä maksan kunnossa 7:12
KATSO VIDEO: Jäikö putki päälle? Kesä voi näkyä maksan kunnossa.

Hyperkalsemia aiheuttaa moninaisia oireita

Maksakasvain saattaa myös hormonierityksen kautta vaikuttaa kehon muihin toimintoihin, kertoo amerikkalainen syöpäjärjestö The American Cancer Society. Kasvain voi tuottaa hormoneja, jotka saattavat johtaa esimerkiksi hyperkalsemiaan eli kalsiumin liialliseen määrään veressä. 

Vaikea hyperkalsemia aiheuttaa moninaisia oireita, joita ovat muun muassa vatsavaivat, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus.

– Koska pahoinvointi on todella yleinen monien sekä hyvän- että pahanlaatuisten tilojen oire, pahoinvointikohtauksesta on helppo syyttää jotakin yleisempää asiaa, kuten ruokamyrkytystä, infektiota, matkapahoinvointia tai ylensyöntiä, syöpään erikoistunut sairaanhoitaja Andrea Palka kuvasi Best Lifelle.

– Jos pahoinvointisi on jatkuvaa tai siihen liittyy jatkuvaa oksentamista tai muita merkkejä maksasyövästä, tämä voi olla merkki maksan ongelmista, ja sinun pitäisi soittaa omalle lääkärillesi välittömästi.

Yleisin suuren kalsiumpitoisuuden syy on lisäkilpirauhashormonin liikatuotto. Sitä voi aiheuttaa myös luuhun levinnyt syöpä, jolloin luusta vapautuu kalsiumia verenkiertoon, kertoo Terveyskirjasto. Myös D-vitamiinin liikasaanti voi joissain tapauksissa aiheuttaa hyperkalsemiaa.

Nämäkin aiheuttavat vatsaoireita

Uusi ja äkkiä alkanut vatsakipu kannattaa tutkia. Vatsakipuja aiheuttavat esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, keliakia, laktoosi-intoleranssi, tulehdukselliset suolistosairaudet, salmonella sekä vatsa- ja suolistosyövät. 

Jos pahoinvointi iskee helteellä, syyllinen voi olla lämpöhalvaus. Kipu ja erikoiset tuntemukset vatsan alueella voivat myös olla oireita hengenvaarallisesta vatsa-aortan laajentumasta.

Katso myös: Joka vuosi norovirus jyllää – voiko sen saamista välttää?

Noro jyllää - miten välttää tartunta? 6:24

Artikkelia on korjattu 26.7.2022 klo 11:51: artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että kehon suurin elin on maksa. Kehon suurin elin on iho. 

Lue myös:

    Uusimmat