Tässäkö syy jatkuvaan nälkään? Voi johtaa vuodessa liki 10 kilon painonnousuun

Lihomisen kommentointi on arkipäivää – näin eroon ulkonäkökeskeisyydestä 2:30
Ulkonäön kommentointi on arkipäivää – videolla kerrotaan, miten ulkonäkökeskeisyydestä voi päästä eroon terveydestä tinkimättä.

Tutkimuksen mukaan verensokerin suuret heilahtelut voivat selittää, miksi osa ihmisistä tuntee jatkuvasti nälkää, jota tyydyttääkseen heidän on syötävä enemmän.

King’s College London -yliopiston ja ZOE-terveystiedeyrityksen tutkijat esittävät, että yksilölliset vaihtelut aineenvaihdunnassa voivat selittää sitä, miksi osalla ihmisistä on vaikeuksia laihtua tiukoillakin dieeteillä.

Nature Metabolism -julkaisussa ilmestyneet tulokset perustuvat yli tuhannen ihmisen seurantaan. Osallistujat söivät yhteensä yli 8600 standardoitua aamupalaa sekä yli 71 000 ateriaa mielensä mukaan. Osallistujien verensokeria mitattiin jatkuvasti, minkä lisäksi he raportoivat tutkijoille kokemastaan nälästä ja vireydestä sekä syömisistään.

Aineistosta kävi ilmi, että osalla ihmisistä verensokeri tippui 2–4 tuntia aterian jälkeisen piikin jälkeen. Tällaiset ihmiset kokivat enemmän nälkää ja kiirehtivät nopeammin seuraavalle aterialle kuin saman aamupalan syöneet ihmiset, joiden verensokeri pysyi tasaisempana.

Epätasaisesta verensokerista kärsivät myös söivät päivän aikana reilut 300 kilokaloria enemmän. Kalorimäärä voi johtaa vuoden aikana yhdeksän kilon painonnousuun.

Verensokerin lasku oli yksilöllistä

Verensokerin tippuminen aterianjälkeisen piikin jälkeen ei ollut yhteydessä osallistujien ikään tai painoindeksiin. Miehillä verensokeri laski hieman enemmän kuin naisilla. 

Verensokerin lasku oli yksilöllistä, vaikka osallistujat söivät samoja aterioita. Tämä vihjaa, että kyse on aterioiden valitsemisen ja fyysisen aktiivisuuden lisäksi aineenvaihdunnallisista eroista.

Verensokeria tasaavat ruoat

Yleisesti ottaen runsaasti kuituja ja proteiineja sisältävät ruoat, ei-tärkkelyspitoiset kasvikset sekä pehmeät rasvat ovat hyväksi verensokerille, listaa Medical News Today. Myös pieni määrä tummaa suklaata tai kaakaonibsejä voi auttaa säätelemään verensokeritasoja.

Vähäinen liikunta heikentää elimistön sokeriaineenvaihduntaa säätelevän insuliinin vaikutusta, joten myös liikkumalla voi vaikuttaa omaan verensokeriinsa.

Katso alla olevalta videolta, millainen aamupala täyttää päivittäisen sokerintarpeen hetkessä.

Onko jugurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen. 1:34

Lue myös:

    Uusimmat