Tässäkin asiassa miehet jyräävät – miksei naisilla ole pokkaa?

Itsevarma mies jyrää täsmälleen yhtä pätevien naisten ohi pelkällä pokalla. Miksei naisilla ole itsevarmuutta toimia samoin?

– Pokkamiehet ovat sellaisia, joita olette varmaan tavanneet. He ovat usein konsulttitehtävissä, tulevat tilaisuuteen puhumaan ja fiilis, joka tilaisuudesta lopulta jää, on: en voi uskoa, että tuolle maksettiin tuosta. Tuo mies on lukenut samat kirjat, jotka minäkin, ja se kuittaa tästä minun viikkoliksani.

Tuttua tilannetta kuvailee Ninni Lehtiniemi Olivia-lehdestä. Moni on kokenut tilanteen, jossa itsevarma mies jyrää täsmälleen yhtä pätevien naisten ohi pelkällä pokalla.

Miesekonomit pyytävät  tutkimusten mukaan 500 euroa parempaa kuukausiliksaa kuin yhtä kokeneet naiset.

– Jokainen voi laskea, paljonko siitä kertyy työuran aikana, Lehtiniemi sanoo.

– Työelämä muuttuu siihen suuntaan, että erityisesti luovilla aloilla työskentelee paljon freelancereita. Sellainen ihminen käärii rahat, joka pystyy vakuuttamaan muut siitä, että idea on sairaan hyvä ja vaikka hintapyyntö kuulostaa vähän kalliilta, niin kyllä kannattaa lyödä massit käteen, se on järkevin asia, jonka voitte tehdä. Silloin ei kannata hipsutella menemään ja toivoa, että joku huomaa neroutesi, kun puurrat nurkassa menemään.

Toisaalta: jos joku pyydetään firmaani konsultoimaan ja hän on mielestäni epäpätevä, ei se ole konsultin vika. 

– Se vain tarkoittaa, että yhtä hyvin me voisimme olla niitä asiantuntijoita, Lehtiniemi sanoo.

Miksi naiset eivät siis ole? No, meillä ei ole pokkaa. Mutta ei hätää – itsevarmuutta voi opetella.

"Aina saa hävetä ja kärsiä"

Lehtiniemen mukaan naisten asenteissa on kyse myös kasvatuksesta ja ympäröivästä yhteiskunnasta.

Vedä pokalla – tässä vinkit!

  • Älä halvenna muita, vaikka heillä menisi paremmin kuin sinulla.
  • Lakkaa odottamasta, että joku huomaa työsi arvon. Tuo itsesi esiin.
  • Kerro rohkeasti ideoita ja ehdotuksia. Jos joku nauraa tai tuhahtaa, se on hänen ongelmansa.
  • Kun teet (tai olet tekemättä) jotakin, mieti, miksi: onko äiti opettanut olemaan aina kiltisti ja odottamaan omaa vuoroa?
  • Älä ajattele sitä, mitä muut ajattelevat. Muut tekevät, mitä heidän täytyy, ja sinä teet sitä, mitä sinun täytyy.
  • Hanki mentori. Pyydä menestyvää työtoveria sparraamaan sinua ja antamaan vinkkejä.
  • Sparraa muita. Kehu ja kiitä, kun on aihetta. Muista kiittää myös itseäsi!

– Tämä tuskin tulee yllätyksenä ainakaan kenellekään feministille. Tyttöä opetetaan saamaan koulussa kymppi, mielellään 11. Sen jälkeen saa palkinnon. Nuorille miehille sen sijaan opetetaan, että "pitää laukaista heti kun voi", Lehtiniemi siteeraa professori Alf Rehnin sanoja.

Lehtiniemi selvitti Twitterissä, kuka on Suomen kovin pokkanainen. Ylivoimainen voittaja oli Rosa Meriläinen.

– Kysyin, mikä hänen salaisuutensa on. Hän sanoi, ettei luontaisesti elä pokkanaisen elämää, vaan hänen elämänsä sujuu teemalla "aina saa hävetä ja kärsiä". Pokkanaiseksi voi kuitenkin oppia. Siksi ei tarvitse syntyä, Lehtiniemi muistuttaa.

Esimerkiksi työpaikoilla naisten koetaan olevan vastuussa työpaikan harmoniasta. Nainen koetaan hankalaksi, jos hän tuo epäkohtia esiin. Mies sen sijaan on samanlaisessa tilanteessa rohkea tai aloitteellinen.

– Pokalla on vähän huonokin mainen. Pokka ei ole sitä, että vain huijaa menemään. Ei voi ajatella, että ennekuin voi hakea pomon paikkaa, pitää olla työkokemusta pomon tehtävistä. Se on mahdotonta, Lehtiniemi muistuttaa.

Kun uskaltaa vaatia ja tahtoa, ymmärtää, ettei kaikki ole kiinni "muista": jotakin voi tehdä itsekin. Lehtiniemi hehkuttaa solidaarisuutta ja tsemppausta naisten kesken.

– Ei kukaan voi olla yksin pokkanainen. 

Lue myös:

    Uusimmat