Tappavatko koirat puistohanhia Helsingissä? Susanne löysi "Iltatähdeksi" ristityn poikasen kuolleena juoksulenkillään – linnusta löytyi puremajälkiä

Helsinkiläinen Susanne Jacobson löysi tutun hanhenpoikasen tapettuna. Helsingin poliisin mukaan hanhien kaltoinkohteluista on kirjattu tänä kesänä joitakin rikosilmoituksia. 

7:58
Eläinten kohtaama väkivalta puhutti Huomenta Suomessa jo viime vuonna.

– Olimme nimenneet poikasen Iltatähdeksi, sillä olimme seuranneet sen toimia kesän ja toivoneet, että myöhäisenä poikasena ehtisi oppia lentämään ennen muuttoa, Jacobson kertoo tutusta poikasesta.

Viime sunnuntaina Jacobson törmäsi juoksulenkillään Töölönlahdella järkyttävään näkyyn. Iltatähti löytyi kuolleena. Jacobson epäilee koiran olevan vastuussa poikasen kuolemasta.

– Se oli vielä lämmin, joten se oli juuri kuollut, kun tulin paikalle.  

Hanhesta löytyi puremajälkiä

Jacobson pyysi paikalle myös ystävänsä, joka tutki linnun. Ystävykset yhdessä epäilivät, että poikanen oli menehtynyt koiran puremaan, sillä hanhella oli näkyvissä puremajäljet, mutta ei merkkejä siitä, että jokin eläin olisi yrittänyt syödä lintua.

Iltatähti ei ole ensimmäinen kuollut hanhi, jonka ystävykset ovat tänä kesänä löytäneet ja vieneet tutkittavaksi. Samanlaisia tapauksia on tullut vastaan ainakin neljä. 

Jacobsonin mukaan kyseessä ei ole ainoastaan tämän kesäinen ilmiö.

– Puolisoni näki viime kesänä, kun koira repäisi hanhen siiven irti, kun se yritti suojella poikasiaan hyökkäykseltä.

Korkeasaaressa hoidettu 25 loukkaantunutta hanhea

Korkeasaaren eläintenhoidon ja -suojelun kuraattorin Ville Vepsäläisen mukaan villieläinsairaalassa on tänä kesänä hoidettu 25 loukkaantunutta valkoposkihanhea. Näistä suurin osa on tänä vuonna syntyneitä yksilöitä.

Syyt hanhien loukkaantumisille on moninaiset. Vepsäläisen mukaan tänä kesänä ei ole hoitoon tuotu yhtään yksilöä, joista voisi varmasti osoittaa, että loukkaantuminen on johtunut koiran puremasta.

"Joitakin rikosilmoituksia"

Rikosylikomisario Saara Asmundelan mukaan Helsingin poliisi on tänä kesänä kirjannut joitakin rikosilmoituksia koskien hanhien kaltoinkohtelua. 

Töölönranta ei kuitenkaan ole ainoa paikka Helsingissä, jossa on ollut epäilyttävää toimintaa hanhia kohtaan. Asmundelan mukaan muun muassa Arabianrannasta on tullut ilmoituksia.

Rikosilmoituksen seassa on myös tapauksia, joissa koira on usutettu tai käynyt hanhiin kiinni. Hän ei kuitenkaan sanoisi, että kyseessä olisi ilmiö.

– On huolestuttavaa, jos hanhille aiheutetaan tahallaan harmia, Asmundela kommentoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja