Kaupunkilaisten vihastus ja turistien ihastus: Valkoposkihanhien määrä kääntyi taas kasvuun pääkaupunkiseudulla – Espoo sai poikkeusluvan lintujen häätämiseen puistoista

Valkoposkihanhien määrä pääkaupunkiseudulla on kasvanut 2:03
Valkoposkihanhien määrä pääkaupunkiseudulla on kasvanut.

Helsingin ja Espoon puistoissa ruokailevien valkoposkihanhien määrä on kasvanut viime vuodesta 19 prosentilla. Nyt hanhia on reilut 5600.

Puistoihin majoittuneet linnut ja niiden ulosteet kiukuttavat monia kaupunkilaisia. Espoossa kaupunki haki poikkeusluvan lintujen häätämiseen kolmelta puistoalueelta.

Viime kesänä valkoposkihanhien määrä väheni, mutta nyt kanta on jälleen kasvanut. Eniten lintuja on puistoalueilla.

– Nämä perinteiset paikat: Suomenlinna, Kaivopuisto, Arabianranta ja Töölönlahti, joka on muodostunut tärkeäksi alueeksi loppukesällä. Siellä on hienot nurmikot, joille hanhet kerääntyvät, tietää Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos.

Kaupunkilaiset eivät pidä, turistit ihailevat

Hienoilla nurmikoilla viihtyisivät myös kaupunkilaiset ja sen takia monet ovat saaneet hanhista tarpeekseen.

– En hirveästi pidä heistä, saisivat lähteä mielellään. Niissä häiritsevät määrä, kakka ja ääni, luettelee Erika Hägglund.

Toisaalta turistit ihailevat hanhia ja kuvaavat niitä mielellään.

– Meidän mielestämme ne kuuluvat myös kaupunkikuvaan. Lintujen läsnäolo on ihan normaalia. Luonto kuuluu myös kaupunkiin, toteavat lintuja innokkaasti kuvaavat saksalaisturistit Anke ja Carsten Ziegler.

Espoossa häädettiin hanhia poikkeusluvalla

Espoon kaupunki päätti hakea ely-keskukselta poikkeuslupaa hanhien häätämiseen kolmelta puistoalueelta.

– Tausta on siinä, että viime vuoden keväällä alkoi tulla aika paljon asukaspalautetta, että ihmiset eivät enää uskalla liikkua puistoissa, kun oli niin paljon hanhia. Ja rupesi olemaan ikävää viettää aikaa puistoissa, kertoo Espoon kaupungin infrapalvelupäällikkö Toni Korjus.

Keväällä kolme koiraa taluttajineen kävi kolmen päivän välein kiertelemässä puistoissa ja linnut väistyivät.

– Kyllä se on ihan hyvin tehonnut. Alkuvuonna oli noin 1000 yksilöä täällä Silkkiniityllä ja nyt niitä taitaa olla noin 70, laskee Korjus.

Pitkät nurmikot ja siivous lieventävät ongelmia

Tutkijan mukaan Espoon menetelmä toimii, jos linnuille on olemassa vaihtoehtoisia oleskelupaikkoja.

– Se on toimiva ratkaisu, jos hanhilla on vaihtoehtoinen paikka, mihin siirtyä. Jos koirahäirintä on säännöllistä, linnut eivät tule takaisin samalle alueelle. Jos taas vaihtoehtoista paikkaa ei ole, linnut palaavat, kun koirat poistuvat, muistuttaa Mikkola-Roos.

Espoossa linnut haluttiin häätää kolmesta puistosta, mutta muualla ne saavat oleskella vapaasti.

Muita keinoja haittojen vähentämiseksi ovat esimerkiksi nurmikkojen pitäminen pitkänä ja ulosteiden päivittäinen siivous puistokäytäviltä.

Metsästys vaatisi EU:n lintudirektiivin muuttamista

Valkoposkihanhi on rauhoitettu laji eikä sitä saa häiritä ilman poikkeuslupaa. Kanta on jo niin iso, että se kestäisi metsästämisenkin, mutta se vaatisi muutoksia EU:n lintudirektiiviin.

– Se pitäisi tehdä EU:n yhteispäätöksellä ja siitä maat ovat erimielisiä eikä sitä ratkaisua ole kyetty tekemään. Metsästys ei sitä paitsi ratkaisisi pääkaupunkiseudun hanhiongelmaa, koska kaupungin puistoissa ei voi metsästää. Toki lintujen kokonaismäärään sillä olisi vaikutusta, muistuttaa Mikkola-Roos.

Lue myös:

    Uusimmat