Tanssii koirien kanssa – Sini ja Sonic koiratanssin mestareita

Kun shetlanninlammaskoira Sonic kuulee musiikkia, se menee, minne omistaja käskee: ylös, alas, eteen, taakse, viereen, kauas. Koiratanssin Suomen ja Pohjoismaiden mestari Sini Eriksson kertoo, että parhaimmillaan omistajan ja koiran ajatukset ja liikkeet osuvat yksiin.

Sini Eriksson sai ensimmäisen oman koiransa 13-vuotiaana. Nyt shetlanninlammaskoira Nekku on 14-vuotias, rotutoveri Sonic kahdeksan vuotta ja uusin pentu, Zelda, 14-viikkoinen.

Heti alusta alkaen Sini on treenannut koiriensa kanssa tottelevaisuuskoulutusta eli tokoa sekä agilitya. Hieman myöhemmin hän kiinnostui koiratanssista.

– Luin aiheesta lehtijutun ja menin kuuntelemaan koulutusta aiheesta. Jo parin kuukauden päästä vuonna 2003 osallistuin ensimmäisiin koiratanssi-kisoihini, Sini kertoo.

Nyt Sini on voittanut lajin Suomen mestaruuden viidesti ja Pohjoismaiden mestaruuden neljästi.

– Olen opetellut kaiken pääasiassa yksin, mutta käynyt myös jonkin verran työpajoilla ja leireillä muiden harrastajien kanssa. Suomessa on yhteensä noin sata koiratanssiharrastajaa, joten yleensä kisoissa tunnemme kaikki toisemme.

Seuraamista, pyörähdyksiä ja hyppyjä

Laji sai alkunsa 1990-luvulla Pohjois-Amerikassa ja Iso-Britanniassa.

– Koiratanssi on eräänlainen tottelevaisuusohjelma, jossa koira ja ohjaaja tekevät yhteistyötä. Käytännössä ohjaaja liikkuu taiteellisesti musiikin tahtiin ja koira tekee samalla erilaisia temppuja ja liikkeitä joko aivan liki ohjaajaa tai kauempana, Sini kertoo.

Laji jakautuu kahteen eri tyyliin, joista Sini harrastaa molempia.

– HTM-lajissa, joka tulee englannin kielen sanoista heelwork to music, koira seuraa ohjaajaa musiikin tahdissa kymmentä erilaista asentoa vaihdellen. Tässä tyylissä koira ei saa mennä kahta metriä kauemmaksi ohjaajastaan.

– Freestylessä tehdään vapaamuotoisempia temppuja ja kaukoliikkeitä. Käytännössä koira voi liikkua vaikka 20 metrin päässä ohjaajasta kahdella jalalla, peruuttaa tai tehdä erilaisia hyppyjä ja pujotteluja. Tavoitteena on, että liikkeet ajoittuvat kappaleen kohokohtiin: kun musiikissa esimerkiksi tulee jokin isku, koiran on hyvä tehdä vaikka pyörähdys tai hyppy.

Koira piti Liisa Ihmemaasta

Sini alkaa harjoitella kisoihin tavallisesti paria kuukautta ennen koitosta.

– Olen todella kilpailuviettinen, joten mahdollisuus menestyä on tärkeää. Käytän samaa ohjelmaa yleensä noin vuoden. Suurin osa liikkeistä on jo keksitty, joten niitä ei tarvitse kaivaa omasta päästä. Olen tosin kehittänyt itsekin joitakin liikkeitä.

Musiikkivalinnat riippuvat täysin omista mieltymyksistä.

– Yleisesti ottaen hyvässä koiratanssikappaleessa on paljon vaihtelevuutta ja kohokohtia. Sen jaksaa kuunnella alusta loppuun mielenkiinnolla. Käytän itse paljon teemamusiikkeja elokuvista ja peleistä. Ohjelmistooni on kuulunut esimerkiksi ET- ja Pirates of the Caribbean -elokuvien sekä Final Fantasy -pelisarjan tunnusmusiikkeja. Tällä hetkellä menemme sirkusteemalla.

– Liisa Ihmemaassa -musiikilla pärjäsimme niin ikään hienosti pitkän aikaa. Siinä koira oli rento ja keskittynyt eikä stressannut, Sini muistelee.

Ylipäänsäkin treenit sujuvat paremmin musiikin soidessa.

– Olen huomannut, että jos harjoittelen koiran kanssa kokonaan ilman musiikkia tai kuulokkeet vain omilla korvillani, koira ei ole yhtä innokas ja jännittynyt kuin silloin, kun se itsekin kuulee musiikin. Luultavasti kappaleen kanssa tilanne muistuttaa enemmän kisoja, jotka ovat aina koiralle jännittävät.

Koiran ja omistajan suhde syventyy

Minkälainen koira sopii koiratanssiin?

– Suhteellisen vilkas, miellyttämisenhaluinen ja sillä tavalla väsymätön, että se jaksaa tehdä töitä, Sini vastaa.

– Mitä vanhemmaksi koira tulee, sitä paremmaksi yhteistyö yleensä kehittyy. Hyvin nuorellakin koiralla voi toki pärjätä, jos sen taitoja kehittää pennusta saakka: Sonic esimerkiksi voitti ensimmäisen koiratanssimestaruutensa yksivuotiaana. Tulevaisuudessa aion harrastaa koiratanssia myös Zelda-pentuni kanssa.

Seuraavaksi Sini osallistuu koiratanssin EM-kisoihin syyskuussa Hollannissa.

– Koiratanssissa tavoittelemisen arvoista ja mahtavaa on kokea yhteistyö koiran kanssa – se, kun kaikki pelaa niin kuin on suunnitellut, ja jokainen temppu, käännös ja ajatus menevät kohdilleen. Se tuo aina jotain lisää koiran ja omistajan suhteeseen.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Yvonne Öster, Bjerring Foto

Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat