Professori: Labradorinnoutajia kasvatetaan kuin broilereita!

Labradorinnoutaja kuuluu Suomen suosituimpiin koirarotuihin. Vaikka sen ulkomuoto näyttää varsin normaalilta, ulkonäköjalostus on huonontanut myös tämän rodun terveyttä.

– Labradorinnoutaja on rakentunut niin, että sillä olisi kaikki mahdollisuudet olla erittäin terve koira. Enää näin ei kuitenkaan ole, Marjatta Snellman sanoo.

Snellman kertoo, että pyrkimys jalostaa rodusta yhä raskasrakenteisempi on tuonut mukanaan monia sairauksia.

– Näyttelylinjaisia labradorinnoutajia kasvatetaan vähän niin kuin broilereita: niistä halutaan isoja mahdollisimman nopeasti. Jalostukseen valitaan vain eläimiä, jotka ovat kasvaneet nopeasti vankoiksi. Tavoitteena on nallemainen ja myyvä olemus, ei hyvin liikkuva metsästyskoira.

Opaskoirat terveempiä kuin muut

Koiran luusto ei pysty vastaamaan siltä odotettuun ennenaikaiseen kypsymiseen.

– Labradorinnoutajilla diagnosoidaan paljon kyynär-, lonkka-, polvi-, olka- ja nivelongelmia. Kun paino kasaantuu liian aikaisin raajojen päälle, siitä seuraa nivelrikko, Snellman sanoo.

Opaskoirajalostukseen käytettävien labradorien terveys on sen sijaan parantunut.

– Tulokset ovat paljon parempia kuin siviilijalostuksessa, sillä jokaisen yksilön luonne ja terveys tarkastetaan perusteellisesti ja tiedot hyödynnetään jalostuksessa. Vuosi vuodelta syntyy enemmän opaskoiriksi sopivia yksilöitä.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat