Hormonihoito poistaisi miesten vaihdevuosioireet muutamassa viikossa – Lääkärit eivät uskalla käyttää

Edes terveydenhuollon ammattihenkilöstö ei välttämättä tunne miesten vaihdevuosia. Oikein diagnosoituna ja hoidettuna oireet häviävät alle kuukaudessa, mutta hormonihoitoa vältellään.

– 1990-luvulla miesten hormoneista ei puhuttu ollenkaan. Vasta 2000-luvulla alettiin ymmärtää, että miehilläkin on hormoneja, jopa tätä huomattavan tärkeää testosteronia, erikoislääkäri Juhana Piha sanoo.

Sittemmin tutkimukset ja tiedon määrä ovat jatkuvasti lisääntyneet. Nyt tiedetään, että iän myötä tapahtuva testosteronin tason lasku aiheuttaa osalle miehistä vaihdevuodet.

Piha kertoo, että hoidoksi on kehitetty erittäin hyviä ja turvallisia, Kela-korvattavia testosteronilääkkeitä.

– Koska kivekset eivät tuota testosteronia, se pitää saada muualta korvaushoitona. Nämä lääkkeet eivät ole mitään anabolisia steroideja, puhumattakaan douppauksesta. Lääkkeelliset hormonivalmisteet eivät aiheuta ylipitoisuuksia. Tavoitteena on hormonitason normaalitilanteen palauttaminen.

– Oikeastaan miesten vaihdevuosiin käytettävä hormonihoito on verrattavissa kilpirauhasen vajaatoiminnan ja insuliinidiabeteksen hoitoon, Piha selittää.

Lääkärit pelkäävät hormoneja

Lääkityksen ainoa este on lähinnä lääkäreiden tietämättömyys.

– Lääkärit aika usein vähän pelkäävät hormoneja. Testosteronista liikkuu paljon vääriä käsityksiä, joista tyypillisin on, että se aiheuttaisi eturauhassyöpää. Tosiasiassa mitään yhteyttä niiden välillä ei ole pystytty osoittamaan.

– Jos viisikymppinen mies tuntuu kärsivän masennuksesta, hänen testosteronitasonsa pitäisi ehdottomasti tutkia. Usein taustalla on nimenomaan hormonivaje.

Helposti hoidettavissa

Piha muistuttaa, että hormonit vaikuttavat moneen elämän osa-alueeseen.

– Sekä työkyky että parisuhde kärsivät. On selvä asia, että jos seksi jää, rakkauselämä kuihtuu.

Vaihdevuosista kärsivät miehet ovat onneksi erittäin kiitollisia hoidettavia.

– Hormonivajaus ja siitä aiheutuvat ongelmat saadaan parannettua helposti lääkityksellä. Hoito on käsittämättömän tehokas: käytännössä kaikki oireet häviävät muutamassa viikossa, Piha sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lisätietoa: Seksuaaliterveysklinikka.fi ja Miesklinikka.com

Kuvat: Colourbox.com, Roni Lehti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja