Tämän takia uutenavuotena aloitettu laihdutus ei onnistu

Lääkäri Antti Heikkilä kertoo, miksi uudenvuodenlupaukset painonpudotuksesta eivät onnistu. Vastaukseksi paino-ongelmiin hän tarjoaa täyttä ruokaa sekä kaloriajattelun ja hiilihydraattien jättämistä menneisyyteen.

Vuodenvaihteen jälkeen ihmiset alkavat laihduttaa, ja motivaatio ruokavalion muutoksiin on hetkellisesti korkea. Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon uskova Antti Heikkilä ajaa kuitenkin syvempää elämän- ja ruokailutottumusten muutosta, eikä hän usko pelkkään rantakuntoon tähtäävien kestävän kunnon urakkaa.

– Sellaiset ihmiset, joilla on jo jokin kokemus sairaudesta, onnistuvat laihdutuksessa hyvin. Harva motivoituu pysyviin ratkaisuihin, jos on vain joku makkara vatsassa eikä muuta ongelmaa, Heikkilä sanoo.

Väärät metodit eivät laihdutusmotivaatiota paranna.

– Laihduttaa voi väärinkin, esimerkiksi vähentämällä vain kaloreita, Heikkilä mainitsee.

– Tämä kaloriajattelu on 1960–70-luvun Amerikasta peräisin. Se tukee vain jättimaataloutta, joka tuottaa rehua kansalle.

Varo jojoilua!

Heikkilä varoittelee esimerkiksi jojo-ilmiöstä, joka usein seuraa äkkinäistä kaloreiden vähentämistä. Painon jojoilu on elimistölle kova rasitus.

– Jos vähentää vain kaloreita, keho alkaa polttaa myös lihasmassaa. Se näkyy painon tippumisena, mutta lihakset menevät siinä mukana. Sitten ei ole lihaksia, joilla polttaa energiaa, joten kaloreiden palatessa paino nousee ja lihotaan entisestään, Heikkilä kuvailee.

–Tarvitaan ruokavalio, joka ei vaikuta lihaksiin vaan rasvaan.

Kaloriajattelu ruokateollisuuden harha

Heikkilä kehottaa kaloreiden kanssa kärvistelyn ja kevyttuotteiden sijaan nauttimaan täyttä ruokaa, joka tarjoaa tyydytetyn olon.

– Sen mitä syödään, tulee olla täyttä ruokaa, ei tyhjiä kaloreita. Ei prosessoitua ruokaa, vaan sellaista, missä olennaiset ravinteet säilyvät. Kun ruoka käy teollisuusputken läpi, jotain jää puuttumaan.

Vähäkaloriset kevyttuotteet eivät Heikkilää vakuuta. Lisäksi niitä tulee helposti syötyä muuta ruokaa suurempia määriä.

– Näkemys siitä, että tässä olisi kyse vain kaloreista, on ruokateollisuuden idea. Hyllyt ovat täynnä vähäkalorista tavaraa, ja silti ihmiset lihovat vain enemmän, Heikkilä huomauttaa.

– Rasvasta on tullut peikko, ja se on korvattu sokerilla. Sokeri on se pahin lihottaja, hän varoittaa.

Tyhjien kaloreiden tilalle ravinteita

Pullat, leivokset ja makeiset ovatkin Heikkilän mukaan pahimpia tyhjien kaloreiden tyyssijoja. Niiden sijaan kannattaa välipalana napostella esimerkiksi sellaisia kasviksia, joissa on elimistön kaipaamia vitamiineja ja antioksidantteja.

Vaikka hiilihydraatit ovatkin siis kotoisin kasvimaailmasta, niitä voi Heikkilän opein nauttia valikoidusti.

–Ylipainoinen on usein aliravitsemustilassa. Jos ruokavaliosta puuttuu vitamiineja, elimistö yrittää tyydyttää tarpeen huutamalla jatkuvasti ruokaa, Heikkilä kuvailee.

– Sitten ollaan metabolisesti aina nälässä, ja mussutetaan koko ajan jotain.

Erityisesti kasvava elimistö tarvitsee paljon mikroravinteita. Heikkilää hirvittääkin katsoa, kuinka nuoriso popsii pizzaa, pullaa ja purilaisia.

– Kun he alkaisivat syödä kunnolla ja täyttä ruokaa, heidän painonsa putoaisi nopeasti.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja