Lääkäri Antti Heikkilä kertoo, miksi uudenvuodenlupaukset painonpudotuksesta eivät onnistu. Vastaukseksi paino-ongelmiin hän tarjoaa täyttä ruokaa sekä kaloriajattelun ja hiilihydraattien jättämistä menneisyyteen.
Vuodenvaihteen jälkeen ihmiset alkavat laihduttaa, ja motivaatio ruokavalion muutoksiin on hetkellisesti korkea. Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon uskova Antti Heikkilä ajaa kuitenkin syvempää elämän- ja ruokailutottumusten muutosta, eikä hän usko pelkkään rantakuntoon tähtäävien kestävän kunnon urakkaa.
– Sellaiset ihmiset, joilla on jo jokin kokemus sairaudesta, onnistuvat laihdutuksessa hyvin. Harva motivoituu pysyviin ratkaisuihin, jos on vain joku makkara vatsassa eikä muuta ongelmaa, Heikkilä sanoo.
Väärät metodit eivät laihdutusmotivaatiota paranna.
– Laihduttaa voi väärinkin, esimerkiksi vähentämällä vain kaloreita, Heikkilä mainitsee.
– Tämä kaloriajattelu on 1960–70-luvun Amerikasta peräisin. Se tukee vain jättimaataloutta, joka tuottaa rehua kansalle.
Varo jojoilua!
Heikkilä varoittelee esimerkiksi jojo-ilmiöstä, joka usein seuraa äkkinäistä kaloreiden vähentämistä. Painon jojoilu on elimistölle kova rasitus.
– Jos vähentää vain kaloreita, keho alkaa polttaa myös lihasmassaa. Se näkyy painon tippumisena, mutta lihakset menevät siinä mukana. Sitten ei ole lihaksia, joilla polttaa energiaa, joten kaloreiden palatessa paino nousee ja lihotaan entisestään, Heikkilä kuvailee.


