Tämä on tehokkain aika ottaa verenpainelääke – pienentää merkittävästi ennenaikaisen kuoleman riskiä

Nanan koko kropan kotitreeni – tähän ei tarvita välineitä 0:25
Liikunta auttaa kohonneeseen verenpaineeseen. Katso videolta, kuinka treenaat kotona koko kropan!

Espanjalaistutkijat huomasivat, että verenpainelääkkeet kannattaisi ottaa illalla eikä aamulla, toisin kuin usein suositellaan.

Verenpainelääkkeen ottaminen illalla aamun sijaan pienentää lähes puolella riskiä sydänkohtaukseen, aivoinfarktiin ja sydämen vajaatoimintaan. Lisäksi verenpainelääkkeensä illalla ottavilla on 66 prosenttia pienempi riski sydänperäisiin kuolemiin lähivuosina.

Tuloksen käyvät ilmi European Heart Journal -tiedelehdessä ilmestyneestä tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimusta johtanut Rámon C. Hermida Vigon yliopistosta kertoo NBC News -uutissivustolle, että verenpainelääkkeen ottaminen ennen nukkumaanmenoa estää verenpainetta kohoamasta yön aikana. Verenpaineen kohoaminen yön aikana on merkittävä riskitekijä sydän- ja verisuonitaudeille. Lisäksi tutkijat uskovat, että kehon biologinen kello ja vuorokausirytmi vaikuttavat lääkevasteeseen.

Suurin aiheesta tehty tutkimus

Jo aiemmin tutkimuksissa on havaittu, että verenpainelääkkeet kannattaisi ehkä ottaa illalla. Nyt julkaisu tutkimus on kuitenkin suurin, joka pureutuu asiaan.

Tutkimus perustuu reilun 19 000 ihmisen otantaan. Korkeasta verenpaineesta kärsiviä osallistujia seurattiin keskimäärin kuuden vuoden ajan, ja heidän verenpaineensa tarkastettiin vähintään kerran vuodessa. Puolet osallistujista otti verenpainelääkkeensä aamulla herättyään, ja toinen puoli ennen nukkumaanmenoa.

Tutkimukseen osallistujat ovat kaikki valkoisia, ja tulokset pitääkin vielä varmistaa muilla etnisillä ryhmillä. Lisäksi on mahdollista, että tulokset eivät päde esimerkiksi vuorotyöläisiin, jotka valvovat läpi yön.

Älä muuta lääkkeenottoaikaa itse

Tyypillisesti lääkärit kuitenkin kehottavat potilaitaan ottamaan verenpainelääkkeensä aamulla. Espanjalaistutkijoiden mukaan suositukselle ei kuitenkaan ole merkittävää tukea.

Sydänlääkäri John A. Osborne arvelee CNN-uutissivustolle, että suositus perustuu siihen, että potilaiden ajatellaan muistavan ottaa lääkityksensä helpommin aamuisin. Osa verenpainelääkkeistä on lisäksi diureetteja, minkä vuoksi ne lisäävät virtsaamisen tarvetta.

Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä käyttää verenpainelääkkeitä. Heidän ei tule muuttaa lääkkeenottoaikaa itse vaan keskustella asiasta lääkärinsä kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat