Tutkimus paljasti tappavan trion: Korkea verenpaine yhdistettynä kahteen yleiseen ongelmaan "voi johtaa aikaiseen hautaan"

3 vinkkiä aikaansaamiskyvyn parantamiseen 0:46
Videolla kolme vinkkiä, joilla parannat aikaansaamiskykyäsi.

Töissä stressaaminen ja huonosti nukutut yöt voivat viedä ennenaikaiseen hautaan erityisesti, jos ihmisellä on korkea verenpaine, osoittaa tuore saksalaistutkimus.

Unen pitäisi palauttaa elimistöä henkisestä kuormituksesta, mutta valitettavasti stressin tapainen henkinen kuormitus heikentää tyypillisesti unta. Huonosti nukutut yöt ja työstressi käyvätkin usein käsi kädessä. Tämä yhdistelmä on erityisen myrkyllinen, jos ihmisellä on korkea verenpaine, toteavat Münchenin teknillisen yliopiston tutkijat tiedotteessaan.

Tappava trio

Varoitus tappavasta triosta – korkeasta verenpaineesta, stressistä ja huonounisuudesta – on aiheellinen tutkijoiden uusimpien löydösten perusteella. Tuoreeseen tutkimukseen osallistui lähes 2000 korkeasta verenpaineesta kärsivää 25–65-vuotiasta työelämässä olevaa henkilöä. Osallistujilla ei ollut muita sydän- ja verisuonitauteja tai diabetesta. Heitä seurattiin keskimäärin 18 vuotta.

Kun niitä osallistujia, jotka kokivat työstressiä ja uniongelmia, verrattiin henkilöihin, joilla edellä mainittuja ongelmia ei ollut, tutkijat huomasivat hälyttävän yhteyden. Stressaaminen ja huonounisuus oli yhteydessä kolme kertaa suurempaan riskiin kuolla sydän- ja verisuonitautiin. Pelkästään stressiä potevilla ihmisillä kuormitus lisäsi sydänperäisen kuoleman riskiä 1,6-kertaiseksi, ja vain huonounisilla 1,8-kertaiseksi.

Tulokset ilmestyivät European Journal of Preventive Cardiology -julkaisussa.

Pitkä altistus voi viedä aikaiseen hautaan

Tutkijat huomauttavat, että kuolema ei vaani vielä yhden stressaavan päivän ja huonosti nukutun yön jälkeen.

– Kyse on stressaavasta työstä ja huonounisuudesta kärsimisestä useiden vuosien ajan, mikä vie energiaa ja voi johtaa aikaiseen hautaan, tutkimusta johtanut Münchenin teknillisen yliopiston professori Karl-Heinz Ladwig sanoo tiedotteessa.

Stressi suurempi ongelma ihmisille, joilla on jo terveysongelmia

Tutkijat toivovat työnsä toimivan hälytysmerkkinä lääkäreille, joiden tulisi kysyä korkeasta verenpaineesta kärsiviltä potilailtaan työn stressaavuudesta ja unen laadusta. Tutkimus tukee käsitystä, jonka mukaan stressi saattaa olla suurempi ongelma ihmisille, joilla on jo terveysongelmia, sanoo brittiläisen University College London yliopiston sosiaalisen epidemiologin professori Mika KivimäkiWebMD-sivustolle.

Stressiin ja uneen auttavat moneen toimivat lääkkeet: liikunta, terveellinen ruokavalio ja rentoutusharjoitukset. Korkeaan verenpaineeseen on myös lääkkeitä.

Lue myös:

    Uusimmat