Tämä on norotilanne Suomessa juuri nyt

Vaivaako vatsatauti? Hakeuduthan näistä oireista lääkäriin 1:47
KATSO MYÖS: Milloin lääkäriin vatsataudin oireista?

Kevään noroviruskausi alkaa olla taputeltu THL:n mukaan. Maaliskuun aikana tartuntatautirekisteriin kirjattiin 117 tartuntaa, joka on noin 10 prosenttia kaikista kuluvan kuukauden norovirustapauksista.

Norovirustapausmäärissä on jo tultu alaspäin tämän kevään osalta, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Haider Al-Hello.

– Maaliskuussa on ollut tähän mennessä 117 tartuntaa, kun helmikuussa tartuntoja oli vielä lähes 500 ja tammikuussa 340. Parempaan suuntaan olemme menossa koko ajan.

Tilastoissa näkyy luonnollisesti vain tartuntamäärien jäävuorenhuippu, sillä suurin osa tapauksista hoituu kotona sairastamalla, eikä niitä silloin näy tilastoissa.

Al-Hello ei kuitenkaan luokittelisi kuluvaa vuotta norovuodeksi. Esimerkiksi viime vuonna tartuntoja oli tilastoitu tähän aikaan jo noin 2000, kun tänä vuonna tapauksia on tilastoitu reilusti alle 1000.

– Määrät eivät ole olleet tänä keväänä millään tavalla hälyttäviä ja nyt kun alkaa lämpimät ajat ja ihmiset liikkuvat enemmän ulkona, ei uusia epidemioita enää tule. Norovirus on talviajan sairaus, joka liikkuu silloin, kun ihmiset pakkautuvat sisätiloihin suurin joukoin.

Käsien desinfiointi ei pelasta norolta

Noron lisäksi vatsatautia voivat tällä hetkellä aiheuttaa myös sapo- ja rotavirukset.

Rotaviruksia on tämän vuoden aikana tilastoitu 59 tähän mennessä, kun koko viime vuoden luvuksi jäi 199 tapausta.

Al-Hello muistuttaa edelleen huolellisesta kodin hygieniasta vatsatautien välttämiseksi.

– Jos kotona on monta vessaa, kannattaa vatsatautia sairastavat keskittää käyttämään vain yhtä niistä, koska norovirus tarttuu pinnoilta herkästi toiseen ihmiseen.

Al-Hello muistuttaa myös, että pelkkä käsien desinfiointi ei riitä tappamaan norovirusta.

– Käsiä pitää pestä saippualla 40 sekunnin ajan. Kodin pinnat kannattaa pestä klooripitoisella puhdistusaineella.

Lue myös:

    Uusimmat