Tämä muisto selittää Lasse Kukkosen tunnemyrskyä: Mika Pyörälä paiski hanttihommia Kärppien eteen keskellä yötä – "Kertoo aika paljon ihmisestä"

Mika Pyörälä vahvisti lopettavansa uransa C Moren haastattelussa 4:56
Mika Pyörälä paljasti C Morelle uransa olevan ohi – Lasse Kukkonen murtui.

Mika Pyörälä ilmoitti keskiviikkona päättävänsä mittavan ja menestyksekkään pelaajauransa. Pyörälä jättää merkittävän jäljen suomalaiseen jääkiekkoiluun.

Pääkuvan videolla Mika Pyörälän ilmoitus uran päättymisestä. Tämä tieto sai aikaan tunnemyrskyn Lasse Kukkosen sisällä, mikä näkyi asiantuntijan eleissä C Moren studiossa. 

40-vuotiaan Pyörälän ja Kärppien kausi päättyi keskiviikkona, kun Ilves kukisti oululaiset seitsemännessä puolivälieräottelussa jatkoerässä 2-1-lukemin. Pyörälä paljasti ottelun jälkeen C Moren haastattelussa, että tuohon päättyi myös konkarihyökkääjän mittava ja menestyksekäs ura.

Pyörälä tunnettiin kiekkokaukaloissa työteliäänä ammattilaisena, joka antoi aina kaikkensa joukkueen menestyksen eteen. Pitkäaikainen joukkuetoveri ja C Moren asiantuntija Lasse Kukkonen arvostaa suuresti Pyörälän poikkeuksellista ominaisuutta.

– Pelaajana hän oli poikkeuksellisen hyvä siinä, että oli sitten arkinen marraskuun peli tai iso seiskapeli, joka kerta Mika Pyörälä saapui paikalle ja toi parasta pöytään. Se arjen johtajuus, mitä hän osoitti ja kyky tehdä joukkuekavereista parempia, on jotakin poikkeuksellista ihan omallakin uralla, Kukkonen kehuu MTV Urheilulle.

– En muista sellaista joukkuekaveria mistään muualta. Arvostan todella paljon sitä, että hän teki aina joukkueesta paremman.

Pyörälä pelasi uransa aikana 749 SM-liigan runkosarjaottelua, joiden aikana tehopisteitä kertyi 448. Viisinkertainen Suomen mestari valittiin kaudella 2016-17 koko SM-liigan parhaaksi pelaajaksi.

Menestyksen taustalla on yksinkertainen seikka. Kukkosen mukaan Pyörälä oli aina valmis ottamaan vastuuta, kun joukkue sitä tarvitsi.

– Hän oli myös todella kova tekemään tulosta kovissa paikoissa ja kantoi vastuun. Ei ikinä selitellyt tai mennyt kenenkään muun pelaajan tai tekosyyn taakse. Jos joukkue tarvitsi parannusta ja tasonnostoa, Pyörälä näytti sen aina edestä jäällä.

"Hänen kanssaan on hieno pelata"

Pyörälän ura on menestyksekäs. Viiden Suomen mestaruuden lisäksi Pyörälän palkintokaapista löytyy kaksi SM-hopeaa, kaksi SM-pronssia, yksi MM-hopea ja MM-pronssi. Palkintokaapin kirkkain helmi on vuoden 2011 maailmanmestaruus.

Pyörälä aloitti Bratislavan kultaisena keväänä urakkansa Leijonien nelosketjussa, mutta hänet nostettiin kisojen edetessä ykkösketjuun NHL:n tähtikaksikko Mikko Koivun ja Tuomo Ruudun rinnalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Leijonien päävalmentajana toiminut Jukka Jalonen kertoi vuonna 2016 MTV Urheilulle, että Pyörälän nostaminen ykkösketjuun oli kultaisen palapelin kannalta tärkeä siirto.

– Hän toi sellaisen tasapainon, rauhan ja harmonian sen ketjun pelaamiseen. Se antoi ehkä luvan muille enemmän hyökätä, jolloin Pyörälä hoiti enemmän omaa päätä tietyissä tilanteissa. Voisi kuvitella, että hänen kanssaan on hieno pelata, Jalonen kertoi tuolloin.

Jalonen muistaa keskustelleensa Pyörälästä etukäteen kämppäkavereina olleiden Ruudun ja Koivun kanssa.

– Pojat eivät oikein tunteneet häntä kovin hyvin, mutta avasin vähän, millainen pelaaja hän on, eikä heillä ollut mitään sitä vastaan. Ja loppu on historiaa.

C Moren asiantuntija Ari Vallin nosti saman seikan esiin keskiviikkona Ilves-Kärpät -ottelun jälkeisessä studiossa. Pyörälän pystyi aina heittämään ketjuun kuin ketjuun.

– Jos joku ketju ei toiminut, heitä Pyörälän Mika sinne, niin se ketju rupesi toimimaan. Kun sen kaverin pisti siihen, ketju liimautui yhtäkkiä yhteen ja siitä tulikin hemmetin tuottava ketju. Se kertoo tästä kaverista aika paljon, Vallin ylistää Pyörälää.

Kukkonen komppaa Vallinia. Pyörälä pystyi omien vahvuuksiensa ja työteliäisyytensä kautta parantamaan ketjunsa peliä.

– Hän osasi auttaa ketjua. Hän on äärimmäisen älykäs pelaaja, lukee peliä todella hyvin, tunnistaa tilanteita ja pystyy sitä kautta olemaan monipuolinen. Todella kilpailullinen ja kova kamppailija. Säälimätön oman kroppansa uhraamisen suhteen, tilanteeseen meneminen ja sitkeys. Kun ne ominaisuudet yhdistetään, niin yleensä tulee hyvää tulosta ketjun kannalta, Kukkonen summaa.

Pelikamoja kuivumaan keskellä yötä

Pyörälän ikätoveri Kukkonen pelasi uransa lopettavan hyökkääjän kanssa useita vuosia yhdessä niin Kärppien junioreissa, SM-liigajoukkueessa kuin Leijonat-paidassakin. Yhteisten vuosien varrelle on mahtunut monia hyviä muistoja.

Mika Pyörälä oli ennen kaikkea joukkuepelaaja isolla J:llä, joka ajatteli aina joukkueen parasta. Vaikka Pyörälä lukeutuikin usein joukkueen kirkkaimpien tähtipelaajien joukkoon, ei hän tehnyt itsestään koskaan suurta numeroa.

– Voitettiin vuonna 2015 mestaruus Oulussa jatkoajalla. Kävin kysymässä "Spedeltä", että tulee minun mukana nostamaan kannua. Spede vastasi: ”Ei, tämä on sinun hetkesi. Minä odottelen täällä”, Kukkonen muisteli C Moren studiolähetyksessä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Toinen vastaavanlainen muisto on keväältä 2019, kun Pyörälä joutui seuraamaan ratkaisupelejä sivusta kauden päättäneen loukkaantumisen vuoksi. Pyörälä osallistui kuitenkin vahvasti joukkueen toimintaan HPK:ta vastaan pelatun finaalisarjan aikana.

– Spedellä oli jalka leikattu, eikä hän pystynyt pelaamaan. Siellä hän kulki huollon mukana ja laitteli nuorten jätkien kamoja neljän aikaa yöllä kuivumaan, että pojilla on seuraavana aamuna mahdollisuus onnistua. Se kertoo aika paljon ihmisestä, Kukkonen muistelee.

Pyörälä on yksi kaikkien aikojen Kärpät-legendoista. 40-vuotias hyökkääjä lopettaa uransa Kärppien SM-liiga-ajan kaikkien aikojen pistetykkinä. Lisäksi Pyörälä on myös eniten otteluita Kärpät-paidassa pelannut pelaaja.

Samaisen ottelutilaston kakkosena majaileva Kukkonen toivoo, että monet juniorit ottavat mallia Pyörälästä.

– Hän on nuoremmille hyökkääjille esimerkki siitä, että jos aidosti haluat olla menestyvä pelaaja ja voittaa jotain suurta, sinun kannattaa hallita tuo jääkiekko aika monipuolisesti. Kaiken pohjalla on kova halu tehdä arjessa töitä.

– Toivon, että pohjoisen junioreille jää mielikuva, että minkälainen on menestyvä pelaaja ja Kärpät-pelaaja. Toivottavasti se mielikuva on nuorille pelaajille Mika Pyörälä.

Lue myös:

    Uusimmat