"Tämä jää historiaan" – ensimmäinen sähköinen matkustajalentokone selvisi kunnialla kovasta testistä

Tältä näyttää maailman ensimmäinen täyssähköinen matkustajalentokone 0:45
Tältä näyttää Eviation Alice, maailman ensimmäinen täyssähköinen matkustajalentokone, joka on jo suorittanut ensilentonsa onnistuneesti.

Sähkö tekee tuloaan myös lentokoneisiin. Moses Laken lentokentällä Yhdysvaltain Washingtonissa tehtiin tiistaina historiaa.

Israelilaisen Eviationin pieni matkustajakone Alice on suorittanut ensilentonsa onnistuneesti. Uutisen saavutuksesta tekee se, että Alice on maailman ensimmäinen täyssähköinen matkustajalentokone.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo, että tiistaisella koelennolla Alice lensi kahdeksan minuuttia runsaan kilometrin korkeudessa.

– Tämä jää historiaan. Emme ole nähneet propulsioteknologian muuttuvan lentokoneissa sen jälkeen, kun siirryimme mäntämoottoreista turbiineihin, Eviatonin toimitusjohtaja Gregory Davis hehkutti CNN:lle.

Markkinoille viimeistään 2027

Puolen tunnin latauksella Alice kykenee lentämään 1–2 tuntia nopeudesta ja olosuhteista riippuen. Tuotantoversiolle tavoitellaan 250 merimailin eli reilun 450 kilometrin toimintamatkaa, mutta aiemmin tänä vuonna yhtiö kertoi jopa runsaan 800 kilometrin rykäisyn olevan mahdollinen. Koneen huippunopeus on 250 solmua eli noin 460 kilometriä tunnissa.

Alicesta on tulossa markkinoille artikkelin yläpuolella nähtävän yhdeksälle matkustajalle tarkoitetun version lisäksi yksityis- ja rahtikäyttöön suunnitellut mallit. 

Sähkölentokone ei kuitenkaan ole vielä valmis markkinoille, vaan Eviation toivoo saavansa ensimmäiset Alicet asiakkaille vuoteen 2027 mennessä. Tiistain koelennolta kerättiin Davisin mukaan "teratavuittain" dataa.

– Käymme datan läpi seuraavan parin viikon aikana, ja tutkimme, miten lentokone suoritui malleihimme ja analyyseihimme verrattuna. Sen jälkeen tiedämme, mitä meidän on tehtävä seuraavaksi, Davis sanoi.

Lähteet: CNN, Eviation

Lue myös:

    Uusimmat