Tämä arvokas osa voi kadota autosi alta jopa keskellä kirkasta päivää – epäilyksiä myös viekkaista petoksista

Tällainen on nykyaikainen autovarkaus 1:26
Tältä näyttää nykyaikainen autovarkaus. Varkaat voivat siepata autonavaimen signaalin vaikka rakennuksen sisältä. Kaapattua signaalia voidaan hyödyntää kuin fyysistä avainta. Videon katalysaattorivarkaudesta löydät tämän jutun lopusta.

Autojen katalysaattoreita varastetaan sekä romuttamoilta että autojen alta, mutta Suomessa on herännyt epäilyksiä myös katalysaattoreihin liittyvistä petoksista.

Autojen katalysaattoreiden varkaudet ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi, kertovat Suomen Autokierrätys, Autopurkamoliitto ja Suomen Katalysaattorikierrätys yhteisessä tiedotteessaan.

Katalysaattorit, joiden tehtävänä on vähentää polttomoottoriautojen päästöjä, ovat kiinnostavia kohteita rikollisille, koska ne sisältävät arvokkaita metalleja, kuten rhodiumia, palladiumia ja platinaa.

Sen lisäksi että katalysaattoreita varastetaan isoja määriä esimerkiksi purkamoilta, lähtee niitä kävelemään myös pysäköidyistä autoista – jopa keskellä kirkasta päivää.

– Varkaudet aiheuttavat merkittäviä aineellisia tuhoja, koska autosta rikotaan samalla maskeja, puskureita, jäähdyttimiä, ilmastointilaitteita, välijäähdyttimiä, lukkopeltejä, konepeltejä, pohjalevyjä, pakosarjoja ja turboja, Autopurkamoliiton hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Jalonen kertoo tiedotteessa.

Jalosen mukaan lisävahinkoja syntyy erityisesti siksi, että katalysaattori irrotetaan nopeasti ja huolimattomasti.

Myös petokset riesana

Katalysaattoreita ei ainoastaan varasteta romuttamoilta ja autojen alta, vaan järjestöjen mukaan on epäilyksiä, että niitä irrotetaan ja myydään eteenpäin myös autojen haltijoiden toimesta.

Esimerkiksi rahoitusyhtiön omistamasta autosta on voitu irrottaa arvokas alkuperäinen katalysaattori, joka on sitten korvattu edullisemmalla ja usein myös heikommin päästöjä kitkevällä tarvikemallilla, jossa kalliita alkuaineita on niukasti.

Toinen arveluttava keino on tyhjentää katalysaattori keramiikkamassasta, jonka pinnalla arvokkaat aineet ovat. Tämän jälkeen kuori hitsataan kiinni ja asennetaan takaisin paikalleen.

Näin nopeasti katalysaattori irtoaa auton alta

Katalysaattori irtoaa auton alta osaavan rikollisen käsittelyssä vain muutamassa kymmenessä sekunnissa, kuten alta löytyvä video osoittaa.

Kyseinen varkaus tallentui omakotitalon valvontakameraan Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Paikallisen poliisin julkaisemalla pätkällä nähdään, kuinka röyhkeät varkaat iskevät talon pihaan pysäköityyn autoon keskellä kirkasta päivää.

Akkukäyttöisiä työkaluja kantaneet rosvot irrottavat katalysaattorin Ford F-250:n pohjasta uskomattoman nopeasti ja tehokkaasti.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Lähteet: Suomen Autokierrätys, Autopurkamoliitto, Suomen Katalysaattorikierrätys

Lue myös:

    Uusimmat