Tällaista vaikuttamista ja kyberuhittelua Suomen on syytä odottaa Venäjän suunnalta

Kyberturvallisuuden työelämäprofessori kertoo, millaisiin vaikuttamisen keinoihin Suomen on varauduttava Venäjän suunnalta 6:46
Yllä kyberturvallisuuden työelämäprofessori kertoo, millaisiin vaikuttamisen keinoihin Suomen on varauduttava Venäjän suunnalta.

Monet eri asiantuntijat ovat varoitelleet Venäjän kyberhyökkäyksistä ja vaikuttamisyrityksistä suomalaisia kohtaan sen yhteydessä, kun maa on käynyt keskustelua Natoon liittymisestä.

Suomen valtionjohdon torstaisen Nato-kannan julkistamisen jälkeen ei kuitenkaan ole vielä ollut nähtävissä merkittäviä vaikuttamisyrityksiä tai iskuja. Kyberturvallisuuden asiantuntijan mukaan jatkuvaa varautumista kannattaa silti pitää yllä. 

Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll on yllättynyt siitä, että Venäjä ei ole merkittäviä kyberhyökkäyksiä vielä tehnyt.

– Kybermaailman käyttäminen on Venäjän toiminnassa hyvin keskeisessä asemassa. Venäjä ei välttämättä ole vielä halunnut Suomeen sillä tavalla vaikuttaa, ehkä se ei vaikutakaan. Nähtäväksi jää. 

Limnéll pitää rauhallista tilannetta merkkinä siitä, että Venäjällä tiedetään Suomen varautumisesta mahdollisia kyberhyökkäyksiä vastaan. 

– Olemme nostaneet varautumistasoa. Olemme nopeasti reagoivassa tilassa ja seurataan jatkuvasti, mitä ympärillämme tapahtuu. 

Yllätykset ja harhautukset todennäköisiä

Limnéllin mukaan erilaisiin vaikuttamisen muotoihin on tämänhetkisestä rauhallisesta tilanteesta huolimatta varauduttava. Niitä voivat olla esimerkiksi palvelunestohyökkäykset. 

– Osa voi olla jopa sellaisia, että ne tulevat katveesta eikä niihin etukäteen pysty varautumaan. Informaatiovaikuttamiseen kuuluu tietty yllättävyys eli vaikuttaminen voi tapahtua silloin, kun sitä vähiten odottaa. 

Hänen mukaansa yksi mahdollinen keino voi olla harhauttaminen. 

– Jos yhtäällä tapahtuu jotain, ei kannata kaikkea huomiota kiinnittää yhteen kohteeseen, vaan katsoa samalla myös muualle. Jos esimerkiksi vaikka kone koukkaa Porvoon edustalta ja tekee ilmatilaloukkauksen, todellinen operaatio saattaa olla käynnissä toisaalla.

Limnéllin mukaan Suomelta löytyy kaikenalaisia iskuja ja vaikuttamisyrityksiä kohtaan sietokykyä ja vaihtoehtoisia tapoja toimia.

– Tärkeä viesti realistisesti tässä hetkessä on se, että me kyllä pärjäämme. 

Katso Jarno Limnéllin haastattelu MTV Uutiset Livessä kokonaisuudessaan alla olevalta videolta. 

Millaisia kyberuhkia Suomen eteneminen Natoa kohti aiheuttaa? 16:32



Lue myös:

    Uusimmat