Taiwanilaismuseossa varsinaista tunarointia: Kymmenien miljoonien arvoiset aarteet menivät rikki!

Museo maksoi taiteilijan teoksista 84 000 dollaria – sai rahalla melkoisen yllätyksen! 1:38
KATSO MYÖS: Museo maksoi taitelijan teoksista 84 000 dollaria – sai rahalla melkoisen yllätyksen!

Miljoonien arvoisten ja helposti rikkoutuvien museoesineiden käsittely on taatusti kuumottavaa puuhaa.

Taiwanin National palace -museossa on tapahtunut 1,5 vuoden sisällä kolme merkittävää esineiden rikkoutumista, kirjoittaa The Guardian.

Rikkoutuneet esineet – kulho, teekuppi ja lautanen – ovat Ming- ja Qing-dynastian ajalta ja niiden raportoitu arvo on noin 66 miljoonaa puntaa, eli noin 76,6 miljoonaa euroa.

Museon aiheuttamat vahingot nousivat pinnalle vasta hiljattain, kun museon johtoa syytettiin onnettomuuksien salailusta. Focus Taiwanin haastattelussa johto kuitenkin kiistää kaikki salailuyritykset.

Museota syytettiin salailusta

Ensimmäinen esineiden rikkoutumisista tapahtui vuoden 2021 helmikuussa ja seuraava vuoden 2022 huhtikuussa. Näiden osalta syyllistä ei saatu selvitettyä, vaikka museossa käytiin läpi muun muassa valvontakameroiden tallenteita.

Tuorein, toukokuussa 2022 tapahtunut onnettomuus pystyttiin kuitenkin jäljittämään ja esineen rikkoutumisen syynä oli sen huolimaton käsittely. 

Museon johtaja Wu Mi-cha kertoi museon työntekijän asettaneen esineen metrin korkuisen pöydän päälle, mistä se oli pudonnut lattialle ja rikkoutunut.

älä käytä muissa_National Palace Museum
Taiwanilaismuseossa rikkoutuneet esineet.

Taiwanin opposition edustaja Chen I-shin syytti museota nimettömän vinkin perusteella siitä, että he olisivat määränneet henkilökunnan pysymään hiljaa tapauksista, luokitellen kaiken paperityön aiheesta salaiseksi.

Museon johtaja Wu kuitenkin kiisti jyrkästi kaikki syytökset ja vakuutti, että tarkoituksena oli turvata, ettei todisteita manipuloida kun tapauksia vielä selvitetään.

– Emme ole missään nimessä salailleet mitään tästä, Wu kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Museosta kommentoitiin Guardianille, etteivät he tehneet virallista ilmoitusta Taiwanin kulttuuriministeriölle, sillä rikkoutuneet esineet oltiin luokiteltu vain "yleisiksi antiikkiesineiksi", mikä on kulttuurisen perinnön alhaisin määritelmä.

Museon mukaan rikkoutuneiden esineiden arvo on myös huomattavasti matalampi kuin raporteissa on todettu.

Lehdistötilaisuudessa Wu kuitenkin vakuutti, että museo aikoo päivittää esineiden varastointi- ja kuljetustoimenpiteitään, jottei vastaavia esineiden rikkoutumisia pääse enää tapahtumaan.

Katso myös: Lapsi kaatoi arvokkaan patsaan Tomahawk Ridgen kulttuurikeskuksessa, Overland Parkissa, Kansasissa vuonna 2018.

Lapsi kaatoi patsaan – vanhemmille 132 000 dollarin lasku 1:49
Turvakameran taltiointi paljastaa, kuinka lapsi halaa patsasta, jonka jälkeen se kaatuu. Patsas oli 132 000 dollarin arvoinen. Kansasilaisia vanhempia vaadittiin maksumiehiksi.

Lue myös:

    Uusimmat