Tähän olet varmasti törmännyt: Miksi aikuinen kiusaa netissä?

Mitä on kiusaaminen? Kuka on aikuinen? Nettikiusaamisesta puhuttaessa on tärkeää pohtia, onko kiusaamista, jos joku heittää kommentin isoilla kirjaimilla ja käyttäytyy epäasiallisesti.

Sitä luulisi, että aikuinen tietäisi paremmin. Käyttäytyisi asiallisesti. Aikuismaisesti. Ei kiusaisi.

Ei se niin mene.

– Työpaikkakiusaaminen on Suomessa aika yleistä, Euroopankin näkökulmasta olemme työpaikkakiusaamisen top-maita. Ei se iän myötä välttämättä vähene. Se todennäköisesti muuttaa muotoaan, kertoo Mika Lindfors, psykoterapeutti Psykoterapiakeskus Vastaamosta.

Kiusaamiselle on monia syitä. Lindforsin mukaan aluksi on tärkeää määritellä, koska on kyse kiusaamisesta, ja koska ei.

– Ensinnäkin kiusaamiseen tarvitaan henkilö, joka sitä tekee, ja toinen henkilöä, joka on kohteena. Lisäksi tarvitaan suotuisat olosuhteet. Kiusaaminen tarkoittaa myös sitä, että kohde kokee asian kiusaamisena. Se voi tapahtua myös niin, ettei kiusaaja tiedä kiusaavansa, mutta toinen kokee sen kiusaamiseksi. Kyse voi olla paitsi psykologisesta, myös rakenteellisesta näkökulmasta. Tilaisuus tekee tavallaan varkaan. Työpaikalla voi esimerkiksi olla tilanne, jossa kiusaaminen on mahdollista, Lindfors sanoo.

"Järkky yhdistelmä. Pullea nainen ja teinilolitan vaatteet. Mutta mikä minä olen sanomaan."

Keskustelua Go 4 it vol. 2 -blogista vauva.fissä, 2015 

Kiusaaminen on pitkäaikaista toimintaa, jossa on selkeä epäsuhta: toisella on enemmän valtaa kuin toisella. Kiusaamisessa voi olla mukana muitakin ihmisiä.  Lindforsin mukaan "nettikiusaaminen” ja ”kiusaaminen” termeinä ovat laajoja aiheita, joiden määritelmiä on hyvä pohtia tarkemmin.

– Mitä on kiusaaminen? Kuka on aikuinen? Miten ne määritellään? Mikä se näkökulma on? Onko sellainen henkilö aikuinen, joka käyttäytyy huonosti netissä ja kiusaa? Lindfors toteaa.

– Mitä kiusaaja saa kiusaamisesta, oli hän sitten 22, 32, 42 tai 72 vuotta? Onko sillä merkitystä, minkä ikäisestä ihmisestä on kyse? Kiusaamisen määritelmä on, että se on pitkäaikaista. Onko se kiusaamista, jos joku heittää kommentin johonkin isoilla kirjaimilla ja käyttäytyy epäasiallisesti? Määritelmät on hyvä miettiä.

Ei tarvitse kohdata ihmisen katsetta, surua, kyyneliä

"Valtava otsa sulla. Eikä yhtään hiuksia :D"

"Näytät ihan Henna Kalinaiselta! Nyt kun Henna on päässyt vähän pyöristymään, jos sut meikkais toisella tavalla niin menisi täydestä!"

Keskustelua chicago187-blogissa, 2015

Sille, miksi aikuinen kiusaa, on monia syitä. Esimerkiksi työpaikalla ihminen saattaa pyrkiä pönkittämään asemaansa.

– Netissä se on tietyllä tapaa toisenlaista. Netissä tapahtuva kiusaaminen on usein kytkeytynyt kiusaamiseen, joka on olemassa "livenä", Lindfors sanoo.

Netissä esiintyy epäasiallista käytöstä henkilöön menevien kommenttien, kirosanojen ja arvostelujen muodossa. Lindforsin mukaan aikuisen nettikäyttäytyminen voi olla ikäkysymys.

– Riippuen siitä, minkä ikäinen ihminen on kyseessä, kultaiseen käytökseen netissä ei välttämättä ole kasvanut, vaan internet ja siellä keskusteleminen ovat tulleet hänen elämäänsä myöhemmin.  Nuoret ovat kasvaneet netin kanssa ja heillä on oma suhtautuminen ja kulttuuri siellä, Lindfors kuvaa.

– Toisaalta varmasti osa nettikiusaamista on kasvottomuus. Se on osa nettikiusaamisen rakennetta. Voi heittää minkä kommentin tahansa. Ei tarvitse kohdata ihmisen katsetta, surua, kyyneliä tai mitään, mihin se johtaa. Voin vain kommentoida, mitä kommentoin, sillä ei ole väliä.

"En ole ikinä pitänyt sinua mitenkään penaalin terävimpänä kynänä ja nyt varsinkin todistit sen."

Keskustelua Sharonin blogissa, 2015

Mutta miksi? Miksi ihminen huutelee törkeyksiä netissä? Miksi toisen blogia ja kirjoitustapaa ruoditaan keskustelupalstoilla? Lindforsin mukaan on vaikeaa selvittää, miksi ihminen reagoi juuri sillä tietyllä tavalla.

– Voi siinä kateudestakin olla kysymys. Voi myös olla, että bloggaajan tapa kirjoittaa ja ottaa kantaa asioihin ärsyttää henkilöä. Hänellä on toisenlainen näkemys ja arvot.

Jos kommentit satuttavat, rakentava tapa reagoida olisi antaa palautetta kommentoijalle: sanasi tuntuvat pahalta. Se, onko palautteesta apua, on eri asia.

"Ja mistä ulkonäköpaineet tulee? Aikuiset naiset haukkuu toisiaan! Vaikka anonyymina. Niin silti toi voi nähdä kommentit. Hävetkää."

Keskustelua Go 4 it vol. 2 -blogista vauva.fissä, 2015  

– Palautteen antaminen netissä ei ole hankalaa, mutta se, minkä vastaanoton se saa, onkin toinen asia. Siitä puuttuu kohtaamisen ulottuvuus, jossa henkilöt kohtaavat toisensa. Voi olla vaikeaa yksin lähteä siitä. On hyvä, jos on joku, kenen kanssa peilata asiaa, Lindfors sanoo.

– On hyvä miettiä sitä, onko keskusteleminen sen arvoista. Onko sen arvoista olla tässä keskusteluyhteydessä, kannattaako käyttää energiaa ja aikaa tähän kohtaamiseen ja tästä asiasta palautteen antamiseen? Palautteen voi antaa, sitten poistua keskustelusta tai vaikkapa yhteisöstä. Mielestäni on hyvä miettiä, mikä merkitys tällä on hyvinvoinnille. Jos se alkaa heijastua siihen, että herää yöllä, tai miettii asiaa ja tulee paha mieli uudestaan ja uudestaan, onko tarkoituksenmukaista kytkeytyä tähän kasvottomaan henkilöön, josta ei välttämättä tiedä, onko hän mukana oikealla nimellään?


Lue myös:

    Uusimmat