Tutkimuksen mukaan gluteenittomasta ruokavaliosta eivät hyödy muut kuin keliaakikot.
Gluteenittomissa elintarvikkeissa on yhtä paljon ravintokuitua ja tärkeitä kivennäisaineita kuin vastaavissa gluteenia sisältävissä tuotteissa. Sen sijaan niissä on merkittävästi vähemmän proteiinia, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Ruokaviraston tuoreesta tutkimuksesta.
Lue myös: Keliakia saattaa oireilla vain iholla – tältä se näyttää
Tutkimuksen mukaan gluteenittomasta ruokavaliosta eivät ravintosisällön perusteella erityisemmin hyödy muut kuin keliaakikot.
Joissakin tutkimuksessa mukana olleista gluteenittomissa tuotteissa oli enemmän lyijyä ja nikkeliä tavallisiin tuotteisiin verrattuna, mutta ei yli riskirajan.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana gluteenittomien tuotteiden myynti on kasvanut Suomessa 150 prosenttia. Gluteenittomia tuotteita ostavat myös muut kuin keliaakikot.
