Gluteeniton ruokavalio ei ole välttämättä terveellinen – tästä syystä sitä ei pitäisi koskaan aloittaa itsekseen

Fruktaani on nyt gluteeniakin isompi peikko vatsavaivaisille 12:00
Onko vatsavaivojesi syy gluteenin sijaan sittenkin fruktaani? Katso keskustelua aiheesta videolta.

Gluteeniton ruokavalio ei ole välttämättä hyvä vaihtoehto ihmisille ennen kuin keliakia tai muu herkkyys viljatuotteille on todettu. Muuten edessä voi olla jopa haittavaikutuksia, kertoo CNN.

Yksi vuosituhannen suosituimmista ruokavalioista on ollut gluteeniton ruokavalio, mikä on näkynyt myös kauppojen hyllyillä: esimerkiksi Lidleissä gluteenittomien tuotteiden myynti on yli kolminkertaistunut kahden viime vuoden aikana.

Gluteeniton ruokavalio on välttämätön keliaakikoille, sillä heillä viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Jos gluteenia syö, keliaakikolla ilmenee vatsaoireita ja elimistö vaurioituu.

Vaikka gluteeniton ruokavalio onkin pääasiassa keliakian hoitomuoto, sitä noudattavat myös monet muutkin ihmiset ilman lääkärin määräystä.

Se ei ole välttämättä hyvä idea.

– Kaikki eivät hyödy gluteenittomaksi siirtymisestä siitä huolimatta, että julkkikset ja urheilijat sanovat sen parantavan kaiken, mikä vaivaa sinua, sanoo gluteenittomaan ruokavalioon erikoistunut ravitsemusterapeutti Shelley Case CNN:lle.

Tutkimusten mukaan Suomessa on kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka sairastavat keliakiaa, mutta eivät tiedä sitä. Ruokavaliota ei pitäisi kuitenkaan lähteä noudattamaan omin päin – ei, vaikka viljatuotteet aiheuttavaisivatkin oireita.

Keliakia ei välttämättä koskaan selviä

Viljatuotteiden aiheuttamin vatsaoireiden syynä ei aina ole keliakia. Taustalla voi olla nimittäin esimerkiksi myös gluteeniyliherkkyys tai vehnä- tai vilja-allergia. Näissä gluteeniton ruokavalio voi helpottaa oireita, vaikka suoliston nukka ei vehnän syömisestä vaurioituisikaan.

Jos gluteenia sisältävästä ruokavaliosta kuitenkin luopuu omin päin ennen lääkärille menemistä, vaikeutuu oireiden syyn ja varsinkin keliakian diagnosoiminen. Jotta keliakia voidaan todeta, täytyy potilaan olla syönyt gluteenia sisältäviä tuotteita.

Jos syömisen lopettaa, diagnostiset merkit häviävät.

Jos keliakiasta taas ei tiedä, voi Casen mukaan käydä niin, ettei gluteenitonta ruokavaliota noudata niin tiukasti ja tauti vaurioittaa elimistöä. Pitkäaikaisia gluteenin syömisen vaikutuksia keliaakikoille voivat olla esimerkiksi anemia, luukato ja lapsettomuus.

Onko gluteeni sittenkään oireiden syy?

Aina ongelma ei ole myöskään gluteeni, ja siksi viljaan liittyvien vatsaongelman syy pitäisi tutkia. Tutkimusten mukaan esimerkiksi ”gluteeniherkkyyden” taustalla voikin olla viljoista löytyvä fruktaani, eikä gluteeni.

Se selittää usein, miksi joillakin vatsaoireet ehkä vähentyvät, mutta kuitenkin jatkuvat gluteenittomaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen. Fruktaania on nimittäin myös muissa ruoka-aineissa kuin viljassa.

Huono olo vehnän syömisen jälkeen voi johtua myös aivan tavallisista asioista. Esimerkiksi suuri määrä gluteenia sisältäviä hiilihydraatteja voi tehdä olon väsyneeksi ja turvonneeksi, eikä taustalla ole mitään sairautta.

– Vastikään eräs kertoi minulle, että hänen poikaystävänsä välttää gluteenia, koska se saa hänet tuntemaan itsensä uneliaaksi pasta-annoksen syömisen jälkeen. Valitettavasti tämä on hyvä esimerkki siitä, kun hypätään johtopäätökseen, joka ei ehkä ole oikea ongelma, sanoo ravitsemusterapeutti Julie Stefanski.

​​​​​​​

Ravintoaineiden puutetta ja yhtä paljon kaloreita

Jos gluteenista luopuu myös omin päin, voi riskeerata joidenkin ravintoaineiden saamisen. Viljoista saa esimerkiksi rautaa, kalsiumia, B-vitamiineja ja kuitua, ja ravintoainepuutoksia voi ilmetä, jos viljoja ei osaa korvata oikeilla ruoka-aineilla.

Moni myös kuvittelee, että gluteenittomuus on hyvä vaihtoehto painonpudottamisen kannalta. Tämä ei välttämättä pidä paikkansa, sillä monet gluteenittomat tuotteet ovat yhtä kaloripitoisia kuin vastaavat gluteenituotteet.

Stefanski muistuttaa, että gluteeniton roskaruoka on edelleen roskaruokaa – niissä on monesti yhtä paljon rasvaa, sokeria ja hiilihydraatteja.

Asiantuntijoiden mukaan jotkut saattavat laihtua gluteenittomalla ruokavaliolla vain sen takia, että gluteenin mukana he karsivat ruokavaliostaan myös prosessoidut ruoat, kuten pastan, keksit ja kakut, ja alkavat syödä enemmän vihanneksia ja hedelmiä.

Lähteet: CNN, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat