Syöpäpotilas järkyttyi HUSin klinikalla: Miksi hoitajat eivät käytä maskeja? "Tuntui ristiriitaiselta, että potilaiden pitää kokea sellaista turvattomuutta"

Lastensairaalan syöpäosasto saa kovaa kritiikkiä syöpäpotilaan äidiltä – perhe sai tiedot korona-altistumisista uutisten kautta 4:48
Aiemmin kritiikkiä on annettu myös Uuden lastensairaalan syöpäosaston koronavarautumisesta. Katso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta.

Helsingin Meilahdessa HUS Syöpäklinikan päiväosastolla hoitokäynnillä ollut nainen hämmästelee, miksei sairaalan hoitajien kasvoilla ollut minkäänlaisia suojuksia.

Syöpäpotilas oli järkyttynyt siitä, ettei käytävillä liikkunut henkilökunta näyttänyt millään tavalla suojautuneelta, vaikka he ovat tekemisissä vaikeasti sairaiden ja koronaviruksen riskiryhmäläisten kanssa.

Naisen mukaan maskiton hoitaja joutui myös hoidon aikana olemaan lähellä häntä.

– Olen itse riskiryhmäläinen ja reagoin siellä siihen, että hoitajilla ei ole maskeja ollenkaan. Tuntui ristiriitaiselta, että HUS:ssa potilaiden pitää kokea sellaista turvattomuutta, nainen kertoo MTV Uutisille.

– Klinikalla oli ohjeistus, että jos tulee aamulla asioimaan, lämpö täytyy mitata etukäteen. Oli myös ilmoitus, että jos on koronan oireita, niin saa mennä erikseen hakemaan maskin.

Hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä vastasi MTV:n kysymyksiin hoitajien maskien käytöstä syöpäosastolla.

Hänen mukaansa infektioherkkien potilaiden hoitoon on vakiintuneet hoitokäytännöt, joita noudatetaan myös epidemian aikana.

– Normaalitilanteessakin maskeja käytetään muun muassa toimenpiteissä ja sellaisten potilaiden hoidossa, joilla vastustuskyky on alentunut ja joita hoidetaan sen vuoksi suojaeristyksessä. Nämä käytänteet ovat tietenkin voimassa myös koronavirusepidemian aikana, Heikkilä kertoo sähköpostitse.

Hänen mukaansa riskiryhmään kuuluvien potilaiden suojaamiseen sekä tarkkailuun kiinnitetään sairaalassa epidemian aikana tavanomaistakin enemmän huomiota.

Yksittäisiä yhteydenottoja

Koronavirusepidemiaa koskevat suojainohjeet koskevat Heikkilän mukaan kaikkia HUSin sairaaloita ja yksiköitä. Ne täydentävät normaalitoiminnan suojainohjeita eivätkä kumoa niitä, ylilääkäri täsmentää.

Hänen korviinsa ei juurikaan ole kantautunut syöpäpotilaiden huolia henkilökunnan hengityssuojainten käyttämättömyydestä.

– Yksittäisiä yhteydenottoja on toki ollut.

HUSin suojaintilanne on hallintoylilääkärin mukaan kohtuullinen.

– Tilanne on toistaiseksi pystytty hallitsemaan tiiviillä valmiusjohtamisella, mutta suojainten koronavirusepidemiaan liittyvää käyttöä ohjataan tarkasti, Heikkilä kertoo.

MTV:n haastattelema potilas esiintyy jutussa nimettömänä, koska ei halua nimeään julkisuuteen arkaluontoisessa, terveyttään koskevassa asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat