Tiina Jylhä hehkutti suojavälineitä Twitterissä: "40 vuoden kokemus ja luotettava toimitus" – kohtasi kommenttiryöpyn suojavälinesopan sakeuduttua

Suojavarustekaupoissa mokattiin ainakin 10 miljoonan euron edestä – kuka kantaa vastuun? Näin vastaa huoltovarmuuskeskuksen hallitus 10:08
MTV Uutiset Live: Suojavarustekaupoissa mokattiin ainakin 10 miljoonan euron edestä – kuka kantaa vastuun? Näin vastaa huoltovarmuuskeskuksen hallitus

Kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhä julkaisi 22. maaliskuuta tviitin, jossa hän mainosti yrityksensä myymiä suojavälineitä ja pitkää kokemusta alalta. Sittemmin Jylhä on joutunut keskelle suojavälineitä koskevaa sekavaa kohua. Tviitti on synnyttänyt kommenttiryöpyn.

– Meillä on 40 vuoden kokemus kasvomaskien, suojavarusteiden, desifiointiaineiden ja virustestausvälineiden kanssa. Luotettava kuljetus, Jylhä kirjoitti Twitterissä. 

Nyt kolme viikkoa myöhemmin twiitti on kerännyt melkoisen kommenttiryöpyn.

Huoltovarmuuskeskus teki erilliset sopimukset suojavälineiden ostamisesta Jylhän yrityksen sekä liikemies Onni Sarmasteen kanssa. Molemmat kaupat olivat noin viiden miljoonan euron suuruisia.

Sopimusten solmimisten myötä Suomeen saapui Kiinasta 230 000 hengityssuojainta ja 2 miljoonaa kirurgimaskia. Ne eivät kuitenkaan olleet riittävän tasokkaita sairaanhoitajille eikä suojamateriaali täyttänyt eurooppalaisia standardeja sairaalakäytössä. 

Asian valkenemisen myötä sekä Jylhä että Sarmaste ovat joutuneet julkisuuden valokeilaan. Molempien kertomukset tapahtuneesta eroavat toisistaan.

Erilaiset versiot

Jylhä kertoi aiemmin Helsingin Sanomille, että hänen yrityksellään ei ollut mitään tekemistä Suomeen saapuneen toimituslennon kanssa. 

– Se, mitä Suomeen on toimitettu, ei ole meidän myymämme tuote.

Jylhän mukaan Huoltovarmuuskeskukselle toimitetun suojavarustetilauksen oli määrä olla hänen yrityksensä toimittama, mutta Sarmaste onnistui vaikuttamaan tilaukseen ja huijaamaan siitä maksetut rahat omalle tililleen. Jylhän mukaan Sarmaksella ei pitänyt olla kaupassa mitään roolia.

Jylhän puolesta julkisuudessa puhuneen juristi Kari Uotin mukaan Sarmaste oli mukana neuvotteluissa, mutta Jylhä itse solmi kaupan Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.

Sarmaste puolestaan väittää joutuneensa huijaus- ja kiristysyrityksen kohteeksi. 

Tapausta on nyt puitu julkisuudessa yli vuorokauden ajan, mutta osallisten kertomuksista huolimatta ei ole vielä täyttä selvyyttä siitä, miten Huoltovarmuuskeskukselle päätyi suuri määrä sairaalakäyttöön kelpaamattomia suojavarusteita. 

Osapuolia ei ehditty tarkistaa

Huoltovarmuuskeskus myönsi eilen tiedotustilaisuudessa, ettei kaikkien sopimusosapuolten taustoja ehditty tarkastaa kunnollisesti. Eilen selvisi myös, että suojainten hankinnassa on täytynyt toimia nopeasti ja siinä on poikettu normaalista hankintamenettelystä.

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja kertoi MTV Uutisille, että tapauksen taustalla on kiireestä ja paineesta aiheutunut inhimillinen virhe.  

Jylhän aiemmasta tviitistä uutisoi aiemmin Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat