Syöpähoidoista tuttu keino näyttää auttavan parantumattoman MS-taudin oireiden hoitoon

9:55
"Pusutauti" lisää merkittävästi MS-taudin riskiä.

Tuore tutkimus viittaa siihen, että luuytimensiirto on tehokas ja turvallinen tapa hoitaa MS-taudista kärsivien oireita, kertoo CNN.

MS-tauti eli multippeliskleroosi on autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää aivojen kudoksia vastaan muodostamalla vasta-aineita. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta nykyisin sairauden kulkuun voidaan vaikuttaa huomattavasti. Suomessa MS-tautia sairastaa noin 7000 ihmistä.

Tuoreet JAMA-tiedelehdessä julkaistut tutkimustulokset ovat toivottu lisä MS-taudin oireiden hoitoon. Esimerkiksi syöpähoidoissa käytetty luuytimen siirto näyttää vähentävän MS-taudin oireiden uusiutumista.

Luuydinsiirrossa vaihdetaan ihmisen luuydin, joka tuottaa uusia verisoluja. Näin potilaan immuunipuolustus alkaa kehittyä uudelleen alusta alkaen.

Luuydinsiirto oli tavanomaisia hoitoja tehokkaampi

Hoitoa testattiin tuoreessa tutkimuksessa 55:lle MS-tautia sairastavalle potilaalle, joiden tauti oli pahenemisvaiheessa. Hoitotuloksia verrattiin samassa tilassa oleviin potilaisiin, jotka saivat MS-taudin kulkua muuntavia hoitoja.

Luuydinsiirron saaneista vain kolmen kohdalla MS-tauti osoitti etenemisen merkkejä hoitoa seuranneen vuoden aikana. Vertailun vuoksi: vajaalla kolmanneksella MS-taudin kulkua muuntavia hoitoja saaneista potilaista sairaus eteni samana ajanjaksona.

Mitä pidempään luuydinsiirrosta kului, sitä tehokkaammaksi MS-taudin oireiden hillitsijäksi se osoittautui verrattuna perinteisempiin hoitoihin.

Tutkimus on pieni, joten tuloksiin pitää suhtautua varoen. Samankaltaisia viitteitä luuydinsiirron hyödyistä MS-tautia sairastaville on kuitenkin saatu jo aiemmin. Vuonna 2016 BBC kertoi kokeesta, jossa kahdellekymmenelle MS-potilaalle tehtiin luuytimensiirto. Siirron jälkeen osa jo halvaantuneista potilaista pystyi kävelemään.

Osaavissa käsissä tehdyn luuydinsiirron haitat hoidettavissa

Luuydinsiirto saattaisi siis olla tehokas hoito MS-taudin oireiden hillitsemiseen sekä sairauden etenemiseen. Luuydinsiirto voi kuitenkin aiheuttaa hedelmättömyyttä ja kilpirauhassairauksia. Tutkimusta tehnyt Richard K. Burt kuitenkin huomauttaa, että naiset voivat pakastaa munasolujaan ennen hoitoja ja että kilpirauhassairaus on hoidettavissa oleva tauti.

CNN:n haastattelema yhdysvaltalaisen MS-järjestön varatoimitusjohtaja Bruce Bebo muistuttaa, että luuydinsiirtoa MS-tautinsa hoitoon miettivien tulee olla tarkkana hoidon tarjoajien kanssa.

– Se (luuydinsiirto) pitäisi tehdä suuressa yliopistosairaalassa, jossa on kokemusta asiasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja