Jos sinulla on näitä oireita, kilpirauhasessasi saattaa olla häikkää

Kilpirauhanen vaikuttaa oikeastaan jokaiseen elimeen, joten sen toimintahäiriöstä johtuvat oireet voivat olla moninaisia ja epämääräisiä. Grandparents-verkkosivusto listasi joitakin merkkejä, joihin on syytä kiinnittää huomiota.

Asiantuntijoina jutussa toimivat apulaisprofessori Christina Mitchell Pennsylvanian yliopistosta sekä endokrinologi Wendy Snacks.

Oireet ovat usein päinvastaisia riippuen siitä, kärsiikö henkilö kilpirauhasen vajaa- vai liikatoiminnasta. Vajaatoiminnassa kilpirauhanen tuottaa hormonia liian vähän ja liikatoiminnassa liikaa.

Alla on lueteltu muutamia oireita, joiden jatkuessa häiritsevinä voi olla syytä testata kilpirauhasarvot lääkärillä. Kannattaa muistaa, että jokaisella kilpirauhassairautta potevalla on yleensä omanlainen ”cocktailinsa” oireita, eikä tässä listassa ole lueteltu kaikkia oireita.

Väsymys

Väsymyksen tunne on leimallista sekä kilpirauhasen vajaa- että liikatoiminnalle. Vajaatoimintaa sairastavien aineenvaihdunta on niin hidas, että keho tavallaan laahustaa päivien läpi kuin mutaan uponnut rekka. Liikatoiminnassa uupumus taas iskee, koska elimistö käy niin ylikierroksilla.

Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastava voi kokea myös hengenahdistusta: pienenkin ponnistuksen jälkeen tuntuu siltä kuin olisi tehnyt suurenkin urakan.

Ihon, hiusten ja kynsien kuivuminen ja haurastuminen

Kilpirauhassairaudet voivat tehdä ihosta tavanomaista kuivemman sekä aiheuttaa hiusten ohenemista. Joskus ne verottavat jopa kulmakarvojen paksuutta.

Mielialanvaihtelut

Enemmistö kilpirauhasongelmista kärsivistä ihmisistä kärsii masennuksen ja alakulon tunteista. Kilpirauhasen toimintahäiriö voi olla syy myös ahdistuneisuuteen, ärtyneisyyteen ja hermostuneisuuteen.

Ruokahalun ja painon muutokset

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat ovat taipuvaisempia lihomaan, vaikka heidän ruokailutottumuksensa pysyisivät entisellään tai ruokahalu vähentyisi. Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavat puolestaan saattavat laihtua ilman mitään ilmeistä syytä ja siitäkin huolimatta, että ruokahalu kasvaa.

Aivosumu

Muistiongelmat ja keskittymiskyvyn puute kuuluvat kilpirauhassairauksien oirekirjoon. Ihminen saattaa tuntea aivojensa olevan kuin ”sumussa”. Sanat tai nimet jäävät roikkumaan aivan kielen päälle ja asioita unohtelee aiempaa enemmän.

Palelu tai hikoilu

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa sydän ei välttämättä jaksa pumpata verta niin tehokkaasti kuin pitäisi. Heikentyneen verenkierron takia vajaatoimintapotilaat saattavat palella silloinkin, kun kaikilla muilla ympärillä on mukavan lämmin. Kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivät sen sijaan saattavat tuntea olevansa kuin pätsissä ja hikoilla jatkuvasti.

Raajojen puutuminen

Jotkut kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat tuntevat käsissä ja jaloissa puutumista tai kihelmöintiä. Joitakin alkaa vaivata jopa rannekanavaoireyhtymä, joka ilmenee kipuna ranteessa toistuvien liikkeiden yhteydessä. Syy on epäselvä, mutta pidetään mahdollisena, että matala hormonitaso johtaa hermovaurioihin.

Sydämen syke

Kilpirauhasen liikatoiminta voi johtaa kiihtyneeseen ja nopeaan sydämentykytykseen. Se altistaa myös lisälyöntisyydelle ja eteisvärinälle. Sydämen vajaatoiminnassa syke saattaa päin vastoin hidastua. Yleensä sydämen syke on kilpirauhasen vajaatoiminnassa 10–20 lyöntiä minuutissa hitaampi kuin normaalisti. 

Lähteet: Grandparents.com, Kilpirauhasliitto.fi, Kilpirauhanen.com

Monet eivät tiedä sairastavansa

Professori Matti Välimäki kertoi Studio55.fi-lähetyksessä syyskuussa 2015, että kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat niin epäspesifejä, että kaikki eivät lähde niiden takia lääkäriin.

24:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja