Syöpään sairastunut somevaikuttaja Eino kertoo, kuka saa vitsailla sairaan kaljusta

Syövälle hiuksensa menettänyt Eino Nurmisto, 30, koki Oscar-gaalassa kuullun kaljuvitsin satuttavaksi. Ronski huumori voi tuoda voimaa saman yhteisön sisällä, mutta ulkopuolisten ei kannattaisi heittää huulta toisten kipupisteistä.

Kun somevaikuttaja Eino Nurmisto sai tietää, millainen vitsi aiheutti väkivaltaisen välikohtauksen Oscar-gaalassa, hän järkyttyi. Juontaja heitti huulta Jada Pinkett Smithin kaljusta päästä, joka ei ole vain esteettinen valinta vaan alopeciasta eli pälvikaljusta johtuva oire.

– Tuntui loukkaavalta ja pöyristyttävältä, että tällainen käsikirjoitus on päässyt varmasti monen tarkistuskierroksen läpi, Nurmisto kertoo sähköpostitse.

Hän vastaa kysymyksiin kirjallisesti, sillä puhuminen on tällä hetkellä vaikeaa syöpähoitojen vuoksi. Samaisesta syystä Nurmisto tietää omakohtaisesti, miltä hiusten menettäminen sairaudelle tuntuu – vaikka edustaisi miessukupuolta, jolle kaljun pään voi katsoa oleva enemmän normi kuin naisille.

Hiusten menettäminen aiheutti kolhun itsetuntoon

Hiukset ovat olleet Nurmistolle tärkeä osa identiteettiä ja itseilmaisua. Julkinen työ on vahvistanut ulkonäön merkitystä.

Kivessyöpään sairastuminen on muuttanut elämää ja peilikuvaa. Tuuhean ja hyväkuntoisen tukan menettäminen on nakertanut itseluottamusta ja vaikuttanut työntekoon.

– Olen paljon epävarmempi ulkonäöstäni ja muiden kuin aivan lähimpien ihmisten tapaaminen on tuntunut vaikealta – heitäkin olen nähnyt oikeastaan vain hattu päässä, Nurmisto sanoo.

Hän ei myöskään ole halunnut esiintyä julkisuudessa uudessa ulkomuodossaan vaan on tarjonnut esimerkiksi lehtijuttuihin vanhoja kuvia. Somepäivityksissään mies on pyrkinyt häivyttämään olemustaan.

Nurmisto on omaksunut tyyliinsä suuret ja erikoiset aurinkolasit, jotka kehystävät kasvoja ja tarjoavat piilopaikan kasvoilta. Peruukkia hän ei ole vielä hankkinut, sillä valikoimista ei ole löytynyt itselle sopivaa kohtuuhintaista vaihtoehtoa. Miehen luotto-ompelija on suunnittelemassa upeita hattuja, jotka sopivat Nurmiston päähän.

Työt eivät ole sairastumisen vuoksi onneksi loppuneet vaan asiakkailta on löytynyt solidaarisuutta. Esimerkiksi erään hiusmuotoilutuotebrändin kanssa on löydetty yhteistyöhön uudenlaisia kulmia, Nurmisto kertoo.

Hiukset kasvavat takaisin syöpähoitojen jälkeen, mutta sitä ennen edessä voi olla pahempaa. Parta on jo lähtenyt leuasta, seuraavana vuorossa voivat olla ripset ja kulmat. Nurmisto arvelee, että se syventäisi hänen ulkonäöstään kokemaa ahdistustaan entisestään.

Komiikan perussääntö: Älä lyö alaspäin

Lähipiiri ja seuraajat ovat suhtautuneet Nurmiston muuttuneeseen ulkonäköön lämpimästi. Syöpään sairastuneet kohtalotoverit ovat kiittäneet häntä vertaistuesta.

Vitsailun kohteeksi Nurmisto ei ulkonäkönsä vuoksi ole joutunut. Onneksi. Hänen on välillä vaikeaa suhtautua jopa hyvää tarkoittaviin tsemppiviesteihin, joissa kaljua päätä kehutaan.

Vaikka ronski huumori voi olla samoihin tauteihin sairastuneiden tai vähemmistöjen edustajien kesken voimavara ja yhteenkuuluvuutta luova asia, kehottaa Nurmisto olemaan varovainen ulkonäöstä vitsaillessa. Alaspäin ei pitäisi lyödä, kuten komiikan perussääntö kuuluu.

Nurmiston mielestä amerikkalaiskoomikko Chris Rockin mauton kaljuvitsi kertoo joko syvästä ymmärtämättömyydestä tai jopa tietoisesta satuttamisesta.

– Tämänkin tyyppisen vitsailun olisi parasta lähteä vitsinkertojan omista kokemuksista ja olla samastuttava sitä kautta: ei siis kertoa toisen ihmisten kipupisteitä vitseinä.

Jada Pinkett Smithin puoliso Will Smith reagoi heittoon lyömällä juontajaa kasvoihin. Nurmisto ei pidä väkivaltaa missään tilanteessa oikeutettuna, mutta ymmärtää syyt teon taustalla. Rakkaan syvä loukkaaminen tietoisesti koko maailman edessä on omiaan laukaisemaan primitiivisen reaktion.

Itseironisesta suhtautumisesta huolimatta Nurmisto ei ole edes itse onnistunut keksimään sairauden aiheuttamasta hiustenlähdöstään nasevaa vitsiä.

– Olen yrittänyt vähän huumorin varjolla hakea itseni näköisiä, upeita kaljuja miehiä internetistä. Lähimpänä on ollut kuitenkin The Addams Familyn Fester-setä, minkä yritin jollekin ystävälleni hirveän hauskana vitsinä esittää, mutta ei se lopulta naurattanut edes itseäni.

Katso alla oleva video, jos kaipaat nähdä jotain huvittavaa: Carly maksoi 250 euroa hiusten värjäämisestä ja leikkuusta – tämä oli tulos.

Lue myös:

    Uusimmat