Ville, 27, ei pidä pitkästä tukasta, mutta kasvattaa silti hiuksiaan kerta toisensa jälkeen – syyn kuultuasi sinäkin ryhdyt samaan

Ville Laitinen, 27, on lahjoittanut hiuksensa pois jo kahdesti. Tukasta tehdään peruukkeja lapsille, jotka ovat menettäneet hiuksensa esimerkiksi syövän vuoksi. – Vaikka en itse pitkästä tukasta välitä, kasvattaessa kohtaamani vaiva ja hankaluus ovat pientä verrattuna ihmiseen, mahdollisesti lapseen, joka kärsii siitä, ettei hiuksia ole, hän kuvailee.

Kaikki alkoi Jyväskylässä 2016. Sinne nykyisin 27-vuotias Ville Laitinen muutti opiskelemaan. Jo vuotta aiemmin hän oli alkanut kasvattamaan pitkää tukkaa.

Puolentoista vuoden jälkeen hiusta oli kertynyt 25 senttiä – ja Ville oli saanut tarpeekseen.

– En varsinaisesti itse pitkästä tukasta tykkää. Se on hiostava, työläs ja vaatii hoitoa, jota lyhyt tukka ei kaipaa, Ville kuvailee puhelimessa.

Kun oli aika käydä parturissa, Mikkelissä nyt vaikuttava mies muisti nähneensä televisiossa maininnan järjestöstä, joka kerää hiuksia lahjoituksina. Kutreista valmistettiin peruukkeja lapsille, jotka ovat menettäneet hiuksensa esimerkiksi syövän vuoksi.

Ville itse ei ollut pitkän tukan ystävä, mutta ehkä joku muu voisi hyötyä hänen hiuksistaan.

"Parturi oli vähän ihmeissään projektista"

Ensigooglaus toi pettymyksen: Suomessa vastaavia järjestöjä ei ollut. Lopulta Isossa-Britanniassa tärppäsi, ja Ville päätti ryhtyä tuumasta toimeen.

– Menin parturiin, selitin asian ja kysyin, voitko leikata. Parturi oli vähän ihmeissään projektista, Ville naurahtaa.

Hiukset leikattiin, pakattiin ja Ville itse lähetti ne Englantiin Little Princess Trustille. Homma oli hoidettu.

Tai niinhän sitä luulisi.

– Kun parturin jälkeen näin kavereita ja luokkalaisia, he ihmettelivät tätä tukkahommaa. En ollut projektistani aiemmin hirveästi puhunut, ja kerroin siitä heille. Silloin tuli sellainen olo, että olisipa hienoa, jos saisi opiskelijoiden piirissä enemmän tätä asiaa tietoon ja jonkinlaista opiskelijakampanjaa pystyyn, Ville sanoo.

Tukka kasvaa taas ainakin vuoden

Nyt Ville on lahjoittanut hiuksensa pois jo kahdesti. Tukka kasvaa jälleen; parturissa Ville ei ole käynyt sitten lokakuun 2019.

– Tuolloin oli vanhempieni yhteissyntymäpäiväjuhlat, joissa tukan piti olla siisti. Sen jälkeen taas aloin kasvattaa tukkaa. Ainakin vuoden päivät vielä meinasin jatkaa, hän sanoo.

1,5 vuodessa hius on venynyt olkamittaiseksi. Villen hius siis kasvaa kiivasta tahtia.

– Sen olen minäkin huomannut! Hyödynnetään nyt tätä "taitoa" sitten tässä, hän heittää.

Maailmakin on vuosien kuluessa muuttunut. Nykyisin esimerkiksi Jyväskylässä on parturiketju, joka lähettää hiukset Isoon-Britanniaan lahjoitettavaksi asiakkaan puolesta. Muutenkin vaiva on vähäinen.

– Tämähän ei muuta vaadi kuin että antaa tukan kasvaa. Lahjoittaminenkin on helppo homma, jonka eteen ei tarvitse suuresti tehdä mitään: sen kun käy parturissa, leikkauttaa tukan ja lähettää sen.

Hiusten täytyy luovutettaessa olla vähintään 17 senttiä, mieluiten 30 senttiä pitkät, eivätkä ne saa olla räväkän väriset, kuten pinkit tai siniset. Tämän lisäksi vaatimuksia on vain vähän. Hiuksen tulee olla hyväkuntoista, mutta sitä hoidetaan kuten tavallisesti eli pesemällä säännöllisesti sampoolla ja hoitamalla silloin tällöin hoitoaineella.

– Perushygienialla pärjää, sen enempää se ei vaadi, Ville vakuuttaa.

Vähäinen vaiva verrattuna lapsen kärsimykseen

Villen hiukset koristavat kenties jo useiden brittilasten päitä. Eivät toki yksinään: yksi peruukki vaatii jopa 14 luovuttajaa.

– Jos minä saan nyt kolmannet hiukset lahjoitettua, se on jollekulle melkein neljäsosa peruukista! Kyllähän se tietysti mukavalta ajatukselta tuntuu, ja kun itselle se vaiva on niin vähäinen verrattuna siihen, mitä apua siitä toiselle voi olla, Ville pohtii.

– Vaikka en itse pitkästä tukasta välitä, kasvattaessa kohtaamani vaiva ja hankaluus ovat pientä verrattuna siihen ihmiseen, mahdollisesti lapseen, joka kärsii siitä, ettei hiuksia ole. Kyllä minä olen valmis oman pienen harmitukseni kestämään, jos hiuksistani voi jollekulle olla sellaista apua, että uskaltaa vaikkapa lähteä ulos kotoa.

Haluaa nyt haastaa muut mukaan

Nyt Ville haluaisikin heittää pallon muille opiskelijoille. Jo muutama ihminen on hänen innostamanaan lahjoittanut kutrinsa pois, mutta useampi lahjoittaja tarkoittaa useampia peruukkeja.

– Haluaisin heittää haasteen korkeakouluopiskelijoille, etenkin miehille. Ammattikorkeakoulu kestää 3,5 vuotta, yliopisto viisi vuotta. Miksipä et sitä aikaa kasvattaisi tukkaa tällaiseen hyvään tarkoitukseen? Ville kysyy.

– Jos et ole koskaan kokeillut tukan kasvattamista ja sinua kiehtoo ajatus siitä, miltä näyttäisit pitkän tukan kanssa, niin tämähän on hyvä syy kasvattaa! Jos sitten tykkääkin pitkästä mallista, hiuksia voi voi kasvattaa aina vain uudelleen.

Katso myös:  Ville ei ole ainoa! Caleigh, 6, on jo kahdesti leikannut pitkät kutrinsa hyväntekeväisyyteen:

Kuusivuotias tyttö lahjoittaa hiuksensa jo toistamiseen hyväntekeväisyyteen 1:28

Lue myös:

    Uusimmat