Tällainen on Jada Pinkett Smithin sairastama arvaamaton alopecia

Tällainen tauti on alopecia, josta vitsaillut juontaja sai tuta vaimonsa puolesta tulistuneen Will Smithin raivon.

Vuoden 2022 Oscar-gaala tullaan muistamaan siitä, miten näyttelijä Will Smith löi ja kirosi ehdokkaita juontanutta Chris Rockia. Väkivaltaiseksi yltyneen kimpaantumisen syynä oli mauton vitsi, jonka Rock murjaisi Smithin vaimon Jada Pinkett Smithin hiustyylistä.

Rouvan ajeltu pää ei ole pelkästään esteettinen valinta. Pinkett Smith sairastaa alopeciaa, hiustenlähtöä aiheuttavaa tulehduksellista autoimmuunitautia. Autoimmuunitaudeissa elimistön puolustusjärjestelmä hyökkää omia kudoksia kohtaan. Alopeciassa tämä reaktio kohdistuu karvatupen rakenteisiin.

Alopecia areata tunnetaan myös nimellä pälvikalju. Tautia ilmenee Terveyskirjaston mukaan vajaalla 2 prosentilla väestöstä. Yleisintä se on nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Alopecian oireisiin kuuluu nopea läiskittäinen hiustenlähtö ja kaljuuntuminen. Juurineen irtoavat hiukset jättävät jälkeensä sileän ja oireettoman ihon – joissain tapauksissa se voi kutista, aristaa tai olla tunnoton. Laajentuessaan läiskistä voi muodostua suurempi kalju kohta.

Karvakato voi iskeä myös kulmiin, ripsiin, partaan ja muuhun ihokarvoitukseen.  

Toisinaan pälvikaljusta kärsivä voi huomata muutoksia myös sormenkynsissään. Kynsiin saattaa ilmaantua kuoppaisuutta, epätasaisuutta ja harjamaisia muutoksia, ja niiden väri voi muuttua harmahtavaksi.

Perussyy tuntematon, kulku arvaamaton

Alopecian perussyy on tuntematon. Se voi liittyä muihin autoimmuunisairauksiin, kuten kilpirauhasen tulehdukseen tai keliakiaan, sekä atooppiseen ihottumaan. Stressi voi vaikuttaa taudin alkamiseen tai pahenemiseen.

Pälvikaljun taudinkulku on arvaamaton. Koska karvatuppi ei tuhoudu, kasvavat karvat yleensä itsestään takaisin. Mutta vaikka näin tapahtuisi, voi uusia läiskiä ilmaantua, sillä taipumus alopeciaan säilyy.

Ennustetta huonontaa alopecian puhkeaminen lapsena, hiuksien lähteminen laajalta alueelta, kynsimuutokset sekä perinnöllinen alttius taudille.

Varsinaista täsmälääkettä alopeciaan ei ole. Kortisoniliuos ja -voide auttavat hillitsemään tulehdusta. Hiustenkasvua voi yrittää nopeuttaa kortisolin lisäksi minoksidiililiuoksella. Kaljuja läiskiä voi peittää kampausta muuttamalla tai käyttämällä peruukkia, kulmakarvat pystyy kestopigmentoimaan ihoon.

Hiustenlähtö voi olla henkisesti kuormittavaa

Sairastuneelle hiustenlähtö tai sen pelkääminen saattaa olla henkisesti hyvin kuormittavaa. Jada Pinkett Smith on puhunut avoimesti sairaudestaan, mutta on eri asia puhua henkilökohtaisista ongelmista itse kuin kuunnella toisen vääntävän niistä vitsiä.

Chris Rock veisteli Pinkett Smithin näyttävän siltä kuin hän valmistautuisi uuteen Sotilas Jane -elokuvaan (1997), jossa pääosaa esittää kaljuksi ajeltu Demi Moore. Vitsin kohde pyöritteli yleisössä silmiään samalla kun yleisö nauroi vaivaantuneesti, kertoo People. Sitten Will Smith marssi lavalle ja puolusti vaimoaan kyseenalaisella tavalla eli väkivallalla.

On väläytelty, että Smith joutuisi luopumaan pokkaamastaan parhaan miespääosan Oscar-palkinnosta välikohtauksen vuoksi. Olipa oikeasta ratkaisusta mitä mieltä tahansa, voinee kuitenkin sanoa, ettei rohkeasti julkisesti ilman peruukkia esiintyvälle, kauneusihanteita haastavalle sairastuneelle pidä naureskella.

Katso myös: Lunan ulkonäkö herättää paheksuntaa – "Ihmiset sanovat, että olen huono äiti tatuointieni takia".

Lue myös:

    Uusimmat