Milloin hiustenlähdöstä pitää huolestua? Hoidon viivyttely voi johtaa pysyvään kaljuuntumiseen

Näin elintavat näkyvät hiuksissasi 8:55
Miten elintavat näkyvät hiuksissa? Katso hiustutkija Annikki Hagros-Kosken haastattelu vuodelta 2019.

Runsas ja selittämätön tai muita oireita aiheuttava hiustenlähtö kannattaa tutkituttaa ajoissa, sillä sen taustalla voi olla pysyvään kaljuuntumiseen johtava sairaus.

On täysin tavallista, että kuontalosta tippuu hiuksia. Terveyskirjaston mukaan päivässä päästä irtoaa 100–150 hiusta. Lyhyissä hiuksissa tätä luontaista uusiutumista ei huomaa, mutta pitkätukkaiset saattavat pelästyä esimerkiksi suihkun lattialle ilmestynyttä karvatuppoa.

Tavallista runsaamman hiustenlähdön taustalla voi olla esimerkiksi harva pesuväli, jolloin kaikki lukuisten päivien aikana irronneet hiukset huuhtoutuvat pois yhdellä kertaa. Toisinaan hiustenlähtö voi johtua psyykkisistä tai fyysisistä syistä – esimerkiksi stressistä, hormonaalisista muutoksista tai infektiosta.

Huffington Postin haastattelema hiuksiin erikoistunut ihotautilääkäri Sharleen St. Surin-Lord kertoi, milloin hiusten irtoamisesta kannattaa huolestua.

Pahimmillaan seurauksena pysyvä hiustenlähtö

Nyrkkisääntönä voi amerikkalaisasiantuntijan mukaan pitää sitä, että selittämätön ja mittava karvojen lähtö on aihe käydä lääkärissä. Esimerkiksi synnytyksen jälkeinen hiustenlähtö on normaalia. 

Päänahkaan ilmestyneen punaiset kyhmyt tai märkivät paiseet sekä hiuspohjan kutina, kirvely tai arkuus ovat syitä välittömälle hoitoon hakeutumiselle. Oireet ovat merkkejä tulehduksellisesta hiustenlähdöstä, jonka seurauksena päänahka arpeutuu ja hiusjuuret surkastuvat niin, että tukka katoaa pahimmillaan pysyvästi.

Arpeutumista ja kaljuutta aiheuttavia sairauksia ovat muun muassa ihon punahukka, karvatuppien punajäkälä, karvatuppitulehdus, paisekaljuus ja märkärakkulainen päänahan ihottuma, kertoo Terveyskirjasto.

Jotta kaljuuntumiselta välttyisi, olisi sairauksien hoito parasta aloittaa jo ennen arpikudoksen syntymistä.

Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti – ammattilaisen vinkit 5:06
Katso videolta ammattilaisen vinkit hiusten onnistuneeseen kotivärjäykseen.

Lue myös:

    Uusimmat