Syöpä vai sittenkin jotain viatonta? Tätä kaikkea ihon alta löytyvä patti voi olla

Tuleeko ihosyöpä aina olemassa olevaan luomeen? 1:54
KATSO MYÖS VIDEO: Kuinka usein ihosyöpä kehittyy muualle kuin luomeen? Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund vastaa.

Ilmestyikö ranteeseen, selkään, otsaan tai muualle vartaloon outo patti? Plastiikkakirurgi kertoo, milloin patti kannattaa tutkituttaa lääkärillä, ja mitä hyvälaatuiset ihonalaiset patit voivat olla.

Iholle tai ihon alle ilmaantunut uusi patti säikäyttää, mutta usein kyseessä on viaton pehmytkudoskasvain.

Plastiikkakirurgi Pia Heino Ihosairaalasta kertoo, että hyvälaatuiset pehmytkudoskasvaimet ovat arviolta sata kertaa yleisempiä kuin pahalaatuiset kasvaimet.

Pientä, pehmeää, ihon alla helposti liikuteltavissa olevaa pattia voi seurata muutaman viikon ajan, mutta sen jälkeen kannattaa selvittää lääkärillä, mistä on kysymys.

Lääkäri tunnistaa hyvälaatuisen kasvaimen usein jo kliinisen tutkimuksen perusteella ja tarvittaessa ohjaa lisätutkimuksiin. Yleensä patit tutkitaan ensin ultraäänellä.

Lääkäriin kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä heti, mikäli patti tai kyhmy on kookas tai kasvaa nopeasti. Myös silloin kannattaa käydä tutkimuksissa pian ja sulkea syövän mahdollisuus pois, jos patti vaikuttaa olevan syvemmällä kuin aivan ihon alla.

Heinon mukaan ihmiset hakeutuvat lääkärin vastaanotolle seuraavien hyvänlaatuisten ihonalaisten pattien vuoksi.

1. Talipatit eli epidermaalikystat

Epidermaalikystat, joita kansankielellä talipateiksi kutsutaan, syntyvät, kun ihon pinnan eli epidermiksen solut eivät irtoa normaalisti, vaan jäävät ikään kuin taskuun ihon sisälle.

Epidermiksen eli ihon sarveiskerroksen solut tuottavat keratiinia ja lopulta muodostavat seinämän eli kystan ihon sisään. Usein yhteys ihonpintaan säilyy eli iholla on patin kohdalla nähtävissä pieni aukko, plastiikkakirurgi Pia Heino Ihosairaalasta kertoo.

Talipatit eli lääketieteelliseltä nimeltään epidermaalikystat tai ateroomat sisältävät tyypillisesti keratiinia ja ihon sarveiskerroksen kuolleita soluja.

Akne, ihovauriot, krooninen altistus auringonvalolle sekä jotkut lääkitykset ja syndroomat voivat altistaa talipateille, Heino kertoo.

Yleisemmin talipatit muodostuvat sellaisille ihoalueille, joissa on karvoja, kuten hiuspohjaan, selkään, kasvoihin tai vartalolle. Raajoihin niitä tulee harvemmin.

Epidermaalikystat ovat vaarattomia, mutta voivat tulehtua tai niihin voi tulla tulehduskierre. Jos talipateista on haittaa, voidaan ne poistaa paikallispuudutuksessa.

Pitääkö paikkaansa, että naisilla riskiluomia on eniten alaraajoissa ja miehillä selässä? Juttu jatkuu videon alla.

Pitääkö paikkaansa, että naisilla riskiluomia on eniten alaraajoissa ja miehillä selässä? 0:47
Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta vastaa kesäaiheisiin ihomyytteihin Kesämyytit-sarjassa.

2. Lipoomat eli hyvälaatuiset rasvakasvaimet

Lipoomat ja talipatit saatetaan maallikoiden keskuudessa usein sekoittaa toisiinsa.

Rasvapatti ei kuitenkaan sellaisenaan tarkoita mitään vaan puhutaan rasvakasvaimista eli lipoomista. Ne ovat hyvälaatuisia kasvaimia, jotka kasvavat ihonalaiseen rasvaan tai lihaksen sisään.

Rasvakasvaimia tulee tyypillisesti vartalolle tai raajoihin.

Rasvakasvainten syntysyytä ei tiedetä. Joskus rasvakasvaintaipumus voi periytyä suvussa tai liittyä johonkin syndroomaan, Heino kertoo.

Jos rasvakasvain on hyvin kookas, aiheuttaa haittaa tai osoittaa kasvutaipumusta, se voidaan poistaa kokonaan ja tutkia. Tarvittaessa tehdään jatkotutkimuksia.

Yleensä ihonalaiset lipoomat ovat kuitenkin oireettomia. Joskus harvoin painaessaan hermoa ne voivat aiheuttaa kipua.

3. Osteoomat eli luukasvaimet

Osteoomat ovat hyvälaatuisia luukasvaimia, joita voi esiintyä kallon luissa. Esimerkiksi otsa on yksi mahdollinen luukasvaimen paikka.

Osteoomien tarkkaa syntysyytä ei tiedetä. Ajatellaan, että ne voivat saada alkunsa esimerkiksi kudosvaurion seurauksena, Heino kertoo.

4. Gangliot

Gangliot ilmaantuvat usein ranne-, olka- tai polvinivelen alueelle. Myös jalkaterään voi tulla ganglio. Kyseessä on jännetupen tai nivelkapselin pullistuma. Nivelkapselit rajaavat niveliä ja toisinaan ne pullistuvat nivelen ulkopuolelle.

Ganglion sisällä on hyytelömäistä eritettä, mutta ne ovat vaarattomia.

Jos ganglio aiheuttaa haittaa tai häiritsee, se tyypillisesti tyhjennetään neulalla. Gangliot ovat kuitenkin herkkiä täyttymään uudelleen ja lopulta voi olla tarpeen poistaa se leikkaamalla. Ganglioita leikkaavat käsikirurgit ja ortopedit.

Onko ihosyöpäriski erityisen korkea, jos iholla on yli 50 luomea? Juttu jatkuu videon alla.

Näin paljon jokainen luomi nostaa ihosyöpäriskiä 1:03
Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund vastaa.

5. Verisuonikasvaimet

Ihonalainen patti voi olla myös esimerkiksi vaaraton verisuonikasvain eli hemangiooma tai harvinaisempi verisuonten epämuodostuma.

Näitä voi esiintyä kaikissa kehon osissa, Heino kertoo.

Auttaako aurinkorasva pitämään ihon nuorena? Tekeekö ihosyöpä aina näkyvän muutoksen iholle?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella sukelletaan kesään liittyviin ihouskomuksiin. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös eläinlääkärin, ravitsemusterapeutin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Aiheuttaako käristetty grillimakkara syöpää? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat