Kärsitkö tietämättäsi munuaisten vajaatoiminnasta? Tarkkaile näitä hälytysmerkkejä

Munuaissairaudet voivat olla oireettomia pitkään. Joskus oireita saattaa ilmaantua vasta kun sairaus on ehtinyt edetä jo kriittisen pitkälle.

On tärkeää osata tunnistaa munuaisvaivojen oireet, jotta hoito voidaan aloittaa ajoissa.

Healthdigezt listasi 12 oiretta, jotka voivat olla merkkejä munuaisten toimintahäiriöistä.

1. Muutokset virtsaamisessa

Muutokset virtsan määrässä ja virtsaamistiheydessä ovat usein ensimmäisiä merkkejä munuaisvaivoista. Virtsa voi muuttua myös normaalia tummemmaksi.

2. Kipu virtsatessa

Myös virtsaamisvaikeudet voivat kieliä siitä, että munuaisissa on jotain vialla. Jos virtsatessa tuntuu kipua tai se tuntuu vaikealta, se voi olla myös merkki virtsatietulehduksesta. Jos tulehdus pääsee leviämään munuaisiin, oireina voi olla lisäksi kuumetta ja selkäkipuja.

3. Verta virtsassa

Jos virtsassa näkyy verta, kannattaa hakeutua välittömästi lääkäriin. Verinen virtsa voi olla merkki vakavastakin vaivasta, joten sen syy kannattaa selvittää viipymättä.

4. Turvotus

Munuaiset poistavat elimistöstä kuona-aineita ja ylimääräisiä nesteitä. Jos munuaiset eivät toimi kunnolla, kehoon varastoituva ylimääräinen neste voi näkyä turvotuksena käsissä, jaloissa, nilkoissa ja kasvoissa.

5. Uupumus

Munuaiset tuottavat erytropoietiini-hormonia, joka auttaa veren punasoluja kuljettamaan happea. Alhainen erytropoietiinipitoisuus voi aiheuttaa anemiaa, jolloin elimistöön ei pääse kulkeutumaan riittävästi happea. Tämä ilmenee väsymyksenä ja heikotuksena.

6. Huimaus ja keskittymiskyvyn puute

Kun happea ei pääse kulkeutumaan riittävästi aivoihin, seurauksena voi olla huimausta ja keskittymiskyvyn puutetta.

7. Jatkuva palelu

Munaisen vajaatoiminta voi aiheuttaa palelemisen tunnetta. Munuaistulehdus voi puolestaan aiheuttaa kuumetta ja vilunväristyksiä.

8. Kutina ja ihottuma

Munuaisten vajaatoiminta lisää kuona-aineiden määrää veressä. Tämä voi aiheuttaa kutinaa ja ihottumia.

9. Ammoniakin haju hengityksessä

Munuaisten vajaatoiminta nostaa veren ureapitoisuutta, jolloin hengitys voi haista ammoniakilta ja suussa voi tuntua epämiellyttävä metallinen maku.

10. Pahoinvointi ja oksentelu

Kuona-aineiden varastoituminen kehoon voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua.

11. Hengitysvaikeudet

Munuaisten vajaatoiminta voi aiheuttaa veden kerääntymistä keuhkoihin. Myös anemiasta johtuva hapenpuute keuhkoissa saattaa aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

12. Kipuja selässä ja kyljissä

Joskus munuaisvaivat voivat tuntua kipuna selässä ja kyljissä. Virtsakivet voivat aiheuttaa alaselästä nivusiin leviävää voimakasta kipua. Selkäkipujen syynä voi olla myös polykystinen munuaistauti, jonka seurauksena munuaisiin kehittyy useita kystia.

Lähde: Healthdigezt

Sisätautien dosentti, nefrologian erikoislääkäri Agneta Ekstrand kertoi 16.3.2015 Studio55.fi-lähetyksessä, kuinka ikä heikentää munuaisia. 

25:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja