Tutkimus: Limun juomista kannattaa todellakin rajoittaa!

Säännöllisesti sokerilimuja ja muita sokerilla makeutettuja juomia juovat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua aikuistyypin diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään sekä korkeaan verenpaineeseen. Tuoreen katsaustutkimuksen havainnot vahvistavat entisestään näyttöä sokerijuomien yhteydestä terveyshaittoihin.

Metabolisen oireyhtymän ja korkean verenpaineen riski on suurentunut henkilöillä, jotka nauttivat sokerijuomia käytännössä joka päivä. Diabetesriskin suurentuminen näkyy jo muutaman viikoittaisen juoman nauttivilla.

Tulokset perustuvat 36 aikaisemman tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin.

Havainnot vahvistavat käsitystä siitä, että säännöllinen sokeroitujen juomien nauttiminen voi edistää monien sairauksien kehittymistä. Osa vaikutuksista kuitenkin selittyy luultavasti muilla elintapoihin liittyvillä seikoilla.

Sokerilimut ja sokerimehut on yhdistetty aikaisemmin liikakiloihin ja vyötärölihavuuteen, mikä saattaa selittää myös nyt havaittuja sairastumisriskejä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the Endocrine Society -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Missä määrin sokeria voi syödä?

Millaiset sokerit kannattaa jättää syömättä? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kommentoi aihetta MTV Lifestylen haastattelussa maaliskuussa 2016.

1:44

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja