Viisi faktaa, jotka saavat sinut luopumaan limujen juomisesta – välittömästi!

Näin teet maistuvan munakahvin kotona 0:47 Näin teet maistuvan munakahvin kotona

Jos haluat voida hyvin sekä henkisesti että fyysisesti, juomistottumuksiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Parilla kulauksella saatat aiheuttaa itsellesi enemmän ongelmia kuin uskotkaan.

Kuinka valmistaa trendikäs terveysjuoma? Katso resepti videolta. 

Kylmä limu pizzan kanssa silloin tällöin on enemmän kuin sallittua, mutta ongelmia voi alkaa ilmetä, jos virvoitusjuomien nauttimisesta tulee päivittäinen tapa.

Seuraavat syyt puhuvat virvoitusjuomista luopumisen puolesta. 

1. Limu vie yöunet

Aivot tarvitsevat unta käsitelläkseen päivän tapahtua. Hyvillä yöunilla on siis suuri merkitys niin stressinhallinnan kuin henkisen hyvinvoinnin kannalta puhumattakaan siitä, että myös keho tarvitsee unta toipuakseen päivän rasituksista.

Jotta saisit hyvät yöunet, sinun tulisi välttää virvoitusjuomien nauttimista jopa kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Mitä myöhemmin illalla limua juot, sitä vaikeampi sinun on nukahtaa.

2. Voi aiheuttaa hammasvaurioita

Virvoitusjuomat voivat aiheuttaa vaurioita hammaskiilteisiin, mikä puolestaan saattaa aiheuttaa tummentumia ja kellastumia. Jos haluat välttyä säryltä ja ikävältä vihlonnalta, pyri vähentämään sokeristen virvoitusjuomien käyttöä.

3. On terveysriski

Terveysongelmat eivät ole yhdestä tuotteesta kiinni, mutta virvoitusjuomien juomisen vaikutuksia ei kannata väheksyä. Virvoitusjuomien on todettu lisäävän sekä sydän- ja verisuonitautien että diabeteksen riskiä. Ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tekemän tutkimuksen mukaan myös light-juomat lisäävät diabeteksen riskiä

4. Rasittaa ympäristöä

Virvoitusjuomien valmistaminen vaatii runsaasti vettä. Kahden litran virvoitusjuomapullon tuottamiseen kuluu noin 500 litraa vettä kun mukaan lasketaan koko tuotanto aina ainesosien valmistuksesta pullotukeen.

Kevytlimuissa ongelmia aiheuttavat myös keinotekoiset makeutusaineet, joita elimistömme eivät pysty hajottamaan. Lopulta nämä aineet päätyvät vedenpuhdistuslaitoksen seulojen läpi vesistöihin. 

5. Voi lihottaa

Jos juota paljon sokerisia virvoitusjuomia vaarana on, että sinun on pian ostettava uudet farkut. Sokerisesta juomasta kertyy nimittäin huomaamatta yllättävän paljon kaloreita.

Aina sokerin haitat eivät näy ulospäin. Erään tanskalaistutkimuksen mukaan säännöllisesti virvoitusjuomaa juovilla on enemmän haitallista piilorasvaa sisäelimissä, kuten maksassa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat