Suvi Teräsniska uskoo, että hänellä on takanaan jo monta elettyä elämää – ajatus on vahvistunut läheisten kuoltua: "Joskus me vielä nähdään"

1:42
Suvi Teräsniska kertoo uutuusohjelmassa käyneensä meediolla – eräs yksityiskohta saa ohjelman juontajan karvat nousemaan pystyyn

Mummon kuoleman jälkeen Suvi Teräsniska päätti mennä meediolle, josko hän saisi yhteyden edesmenneisiin rakkaisiin. Meedion avulla hän sai selville asian, jonka palaset loksahtelevat paikoilleen Sukuni Salat -ohjelman jaksossa. 

Länsi-Lapista, Kolarista kotoisin oleva Suvi Teräsniska on tuntenut aina selittämätöntä vetoa Lappia kohtaan. Nykyisin Oulussa asuva palkittu laulaja ei tuosta kauemmaksi edes suostuisi muuttamaan.

– Työni puolesta kierrän normaalisti ympäri Suomea ja käyn paljon Helsingissä. Viihdyn kyllä niissä kaupungeissa, mutta oma polkuni on pysähtynyt kuitenkin Ouluun. Jos tästä pitäisi matkata jonnekin, niin se olisi vain ylöspäin, Teräsniska kertoo MTV Uutisille.

Teräsniska ei epäröinyt, kun häntä pyydettiin mukaan Sukuni Salat -uutuusohjelmaan. Hän halusi nimittäin tietää sen, kuinka syvälle hänen lappijuurensa oikein ulottuvat.

Pieni maa 

Teräsniska odotti jännityksellä, kun hän antoi DNA-näytteen tutkittavaksi. Jos tuotantoyhtiö ei olisi löytänyt laulajan suvusta mitään mielenkiintoista, jaksoa hänestä ei olisi tullut. Laulajan sukuhaaroista selvisi lopulta kuitenkin paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.

 Teräsniskaa ja hänen vanhempiaan haastateltiin myös taustatiedoksi.

  – Tiesin kyllä isoisovanhempani nimeltä ja milloin he ovat syntyneet. Mummolassani on myös eri sukuhaarojen kirjoja, joita olen tutkiskellut, mutta siihen tietoni ovat tyssänneet.

Laulaja kertoo saavansa paljon viestejä sosiaalisessa mediassa, joissa hänen kerrotaan löytyvän sukukirjoista.

– Olemme niin pieni kansa! Olen pienestä kylästä Kolarista kotoisin ja todennäköisyys sille, että olen sukua koko kylälle, on varmasti hyvin todennäköistä, laulaja naurahtaa.

 – Onhan siellä varmasti aikoinaan mennyt paljon sukulaisia naimisiin keskenään, kun piirit ovat olleet niin pienet. Ei silloin seurustelukumppaneita lähdetty etsimään merten takaa, hän jatkaa.

Ei ensimmäinen elämä 

 Teräsniska tuntee vahvasti, ettei tämä ole hänen ensimmäinen elämänsä ja takana on jo monta elettyä elämää.

 – Sen jälkeen, kun kuolema on niittänyt lähipiiristä ystäviä ja sukulaisia, on se ajatus entisestään vahvistunut, että joskus me vielä nähdään uudestaan, seuraavassa elämässä törmätään täysin eri ihmisinä, vaikka sisin on sama.

Kun vuonna 2017 Teräsniskan rakas mummo kuoli, halusi laulaja mennä meediolle kokeilemaan, josko hän saisi vielä yhteyden rakkaisiin edesmenneisiin läheisiin.

 – En lähtenyt etsimään sieltä mitään tiettyä vastausta, vaan mietin, että sieltä voi tulla vastaan kuka vaan, kuten vaikkapa isäni kaksi sisarusta, jotka menehtyivät aikaa ennen minua. Minulla on ollut suuri halu tietää, minkälaisia he oikein olivat.

"Karvat nousivat pystyyn"

Teräsniskan yllätykseksi meedio kertoi hänelle henkioppaasta nimeltä Pekka, joka on laulajan kaukainen sukulainen.

– Hän piirsi minulle kolme kuvaa. Sitten hän tokaisi, että yhden heistä nimi voi olla Pekka. Mietin, että onhan se mahdollista, sillä Pekka on aika yleinen nimi Suomessa.

Teräsniska oli kertonut ohjelman tuotannolle käynnistään meediolla, mutta ei kuitenkaan Pekasta tai muista yksityiskohdista, sillä ei ajatellut olevan sen oleellista.

Asiat alkoivat loksahdella kuitenkin oudolla tavalla paikoilleen, kun ohjelman juontaja Marja Hintikka ojensi laulajalle hänen sukupuun.

 – Minulle ei kerrottu mitään vasta kun kuvaustilanteessa. Marja näytti minulle esi-isäni 1500-luvulta. Hänen nimensä osoittautui lopulta Pekka Pekanpojaksi. Kyllä siinä kohtaa tuli kylmät väreet ja karvat nousivat pystyyn. En voinut enää sivuuttaa tätä yhteyttä, sillä se nimi tuli niin monta kertaa. Se oli mahtava hetki, sillä silloin palaset alkoivat loksahdella paikoilleen, hän toteaa. 

Miten Marja Hintikka reagoi, kun Suvi Teräsniska kertoo meediolla käynnistä? Katso yltä videolta!

Suvi Teräsniskan jakso nähtävissä jo mtv-palvelussa! MTV3-kanavalla jakso nähdään 15.3. kello 20 alkaen. Näet sen myös C Morelta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja