Suuveden käyttö vähentää liikunnan terveyshyötyjä? Tutkimus: Näin käy, jos purskuttelet urheilusuorituksen jälkeen

Miksi suussa maistuu veri tai metalli? 0:36
Miksi suussa maistuu metallilta? Videolla kerrotaan, mistä erikoiset maut suussa johtuvat.

Pienen tutkimuksen mukaan antibakteeristen suuvesien käyttö liikunnan jälkeen kumoaa osin liikunnan suotuiset vaikutukset verenpaineeseen.

Liikunnan tiedetään laskevan verenpainetta, mutta suotuisat vaikutukset näyttävät heikkenevän, jos ihminen käyttää urheilusuorituksen jälkeen antibakteerista suuvettä, vihjaa Plymouthin yliopiston johtama tuore tutkimus.

Löydökset tarjoavat uutta tietoa suun bakteerien ja sydänterveyden yhteydestä. Löydökset vihjaavat, että suun bakteereilla on suuri rooli siinä, millainen vaikutus liikunnalla on sydänterveyteen.

Liian hätäisiä johtopäätöksiä ei kannata kuitenkaan tehdä, huomauttaa yhdysvaltalaisen CNN-uutiskanavan haastattelema sydänlääkäri. Tutkimus on nimittäin hyvin pieni. Tulokset eivät myöskään tarkoita, että bakteerien huuhtominen pois suusta liikunnan jälkeen kumoaisi kaikki liikunnasta saadut, sydänterveyttä edistävät hyödyt.

Tutkimus ilmestyi Free Radica Biology and Medicine -julkaisussa.

Suussa on sekä ”hyviä” että ”huonoja” bakteereja

Jo pitkään on tiedetty, että ”pahat” suun bakteerit vaikuttavat kielteisesti sydänterveyteen. Hoitamattoman ientulehduksen tiedetään lisäävän sydän- ja verisuonitautien riskiä. Lisäksi huono suun terveys on yhdistetty esimerkiksi Alzheimerin tautiin ja syöpään.

Suussa on kuitenkin miljardeja bakteereja, eivätkä kaikki niistä ole terveydelle haitallisia. Nyt ilmestyneessä tutkimuksessa tarkasteltiin, miten nitraatteja käyttävien ja typpioksidia muodostavien suun bakteerien nieleminen vaikuttaa verisuoniin ja verenpaineeseen.

Verisuonten tiedetään avautuvan ja verenkierron parantuvan liikunnan aikana typpioksidin tuotannon vuoksi. Lisäksi osa suun bakteereista voi muuttaa nitraatteja nitriiteiksi, jotka voivat parantaa typpioksidien tuotantoa elimistössä, kun ne niellään syljen mukana, kertoo tutkimusta johtanut Raul BescosNeuroscience News -sivuston mukaan.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui 15 miestä ja 8 naista. Heitä pyydettiin juoksemaan juoksumatolla puoli tuntia kahdessa erillisessä tilanteessa.

Juoksemisen jälkeen osallistujia pyydettiin huuhtomaan suunsa joko mintun makuisella antibakteerisella suuvedellä tai mintun makuisella vedellä – plasebolla – minuutin, puolen tunnin, tunnin ja puolentoista tunnin jälkeen liikuntasuorituksen päättymisestä.

Lisäksi osallistujilta kerättiin veri- ja sylkinäytteet ja heidän verenpaineensa mitattiin sekä ennen että jälkeen liikuntasuorituksen.

Tutkijoiden päälöydös oli, että veren virtaaminen jalkalihaksiin ja liikunnan verenpainetta alentava vaikutus heikkeni merkittävästi, kun suuvedellä pois huuhdellut bakteerit eivät pystyneet käyttämään nitraattia ja tuottamaan typpioksidia.

Antibakteerisen suuveden käyttö pienensi liikunnan verenpainetta alentavaa vaikutusta jopa 60 prosentilla ensimmäisen tunnin aikana liikuntasuorituksen lopettamisesta. Kahden tunnin kuluttua liikuntasuorituksesta suotuisat vaikutukset olivat kokonaan kadonneet.

Löydökset vihjaavat, että suun bakteerien nitraattisynteesi potkaisee käyntiin liikunnan suotuisat vaikutukset verenpaineeseen. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa näin varmasti. Lisää tutkimuksia suuremmilla otannoilla tarvitaan.

Lue myös:

    Uusimmat