Vuotavatko ikenesi verta harjatessa? Ientulehdus voi olla syöpäriski

Hampaat kannattaa harjata ja hammastarkastuksessa käydä säännöllisesti, sillä ientulehdus voi nostaa jopa syöpäriskiä. 

Iensairauksista kärsivät naiset sairastuvat tuoreen tutkimuksen perusteella syöpään 14 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, joiden hampaat sekä ikenet ovat terveet.

Huono suun terveys linkittyi erityisesti ruokatorven syöpään, mutta sillä on yhteys myös keuhkoissa, sappirakoissa, rinnoissa ja ihossa esiintyviin syöpäkasvaimiin.

Johtopäätöksen veti Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention -julkaisussa esitelty tutkimus. Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 65 000 vaihdevuodet ohittanutta naista. 

Ientulehdus

  • Aiheuttajana plakin kerääntyminen ienrajaan ja hammasväleihin
  • Oireita esimerkiksi ienten punoitus, turvotus ja verenvuoto esimerkiksi harjatessa
  • Voi johtaa hoitamattomana hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumiseen, parodontiittiin, jossa puolestaan on monia terveysriskejä
  • Parasta ehkäisyä ja hoitoa on huolellinen hammashygienia

Lähteet: Hammaslääkäriliitto, Duodecim Terveyskirjasto

Kahdeksan vuotta kestäneen tutkimuksen aikana yli 7 100 naista sairastui syöpään. Iensairauksista kärsineillä riski saada ruokatorven syöpä oli jopa kolme kertaa suurempi kuin niillä, joiden suu oli terve.

Sappirakon syövän kohdalla riski nousi miltei kaksinkertaiseksi. Keuhkosyövän uhka kasvoi iensairauksien johdosta 31 prosentilla, ihomelanooman 23 prosentilla ja rintasyövän 13 prosentilla.

Bakteerit leviävät suusta muualle kehoon

Iensairauksia esiintyy enemmän ihmisillä, jotka tupakoivat ja käyttävät alkoholia. Tupakointi ja juominen myös osaltaan nostavat riskiä sairastua moniin syöpiin.

Myös tässä tutkimuksessa iensairauksista kärsivät naiset tupakoivat ja käyttivät alkoholia muita enemmän. Yhteyden iensairauden ja syövän välillä saattoikin joissakin tapauksissa selittää tupakointi.

Savuttomillakin iensairauksista kärsivillä oli silti 12 prosenttia suurempi syöpäriski. Tutkijat eivät ole varmoja, mistä yhteys johtuu, mutta sitä saattavat selittää suussa lymyilevät bakteerit. 

Taudinaiheuttajat voivat kulkea syljen mukana ympäri kehoa ja päästä kosketuksiin esimerkiksi ruokatorven, mahalaukun ja keuhkojen kanssa. Ienten tulehduttua ne voivat myös tunkeutua kudoksiin ja verenkiertoon. 

Tutkijat muistuttavat, että tulos on osoitus yhteydestä iensairauksien ja syöpien välillä, mutta se ei todista syy-seuraus-suhdetta. Tutkimuksen heikkoutena oli myös se, että raportoitu iensairauksien määrä perustui kyselytutkimukseen eikä lääkärin tutkimukseen.

Tutkimuksen rajoitteista huolimatta tulokset tukevat jo aiempaa näyttöä siitä, että iensairauksilla on yhteys syöpäriskin suurenemiseen ja muihin tulehduksellisiin sairauksiin.

***


Lue myös:

    Uusimmat