Suussa voi jyllätä vakava tulehdus ilman oireita

Ongelmat suussa voivat ehtiä pitkälle ja johtaa vakaviin komplikaatioihin sekä sairaalahoitoa vaativiin tulehduksiin ennen kuin ne huomataan.

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet esimerkiksi sydäninfarktin riskin kasvavan kolmanneksella, jos suu on huonosti hoidettu. Erityisen ikävää tästä tekee se, että vakavatkaan suun tulehduspesäkkeet eivät välttämättä anna itsestään merkkejä.

– Tyypillisesti suun tai hampaiden kiinnityskudosongelmat ovat piileviä eivätkä aiheuta mitään ongelmia. Mutta ne ovat juuri se merkittävin riski sydänsairauksille ja tyypillinen tulehduksen lähde, hammaslääkäri Karri Åberg kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa.

Miten oireettomat tulehdukset sitten voi löytää?

– Yleensä sääntö on, että kerran vuodessa olisi hyvä käydä hammaslääkärissä. Mutta se on kovin yksilöllistä. Joidenkin on hyvä käydä puolivuosittain.

– Kun käy hammaslääkärissä säännöllisesti, ongelmiin päästään käsiksi paljon aikaisemmin, jolloin ne saa hoidettua paljon pienemmällä vaivalla ja myös potilaalle miellyttävämmin.

Valitettavasti kuntien resurssit panostaa hammashoitoon ovat heikentyneet, mikä näkyy esimerkiksi lasten ja nuorten suun terveyden huonontumisena. Hammastarkastuksista huolehtiminen jääkin enemmän perheiden omalle vastuulle.

– Ja välttämättä julkiselle puolelle ei pääse hoitoon hirveän helposti, varsinkaan aikuiset eivät pääse.

Åberg kehottaa käymään hammastarkastuksessa tarvittaessa yksityisellä puolella.

– Tarkastustoimenpiteessä hintaero ei ole iso. Kannattaa lähestyä sitä niin, että mieluummin vaikka teettää tarkastuksen yksityisellä ja saa tiedon suun terveydentilasta kuin päästää ongelmat kertautumaan.

– Jos odottaa muutaman vuoden tarkastukseen pääsyä julkisella puolella, voi olla jo isoja ongelmia.

Keillä suun terveys on erityisen suuressa vaarassa? Miksi hammaslääkärissä käyntiä ei tarvitsekaan pelätä? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat