Sureva nelivuotias löysi uuden ystävän vanhainkodista: "Hän on ikuisesti se pieni tyttö, jonka äiti kuoli hänen ollessaan kolme"

1:10

Tutkimuksissa on todettu, että nelivuotiaiden ja vanhusten yhteinen aika hyödyttää selkeästi kumpaakin ikäryhmää. Brittiläisessä dokumentissa kymmenkunta eläkeläistä saa kuudeksi viikoksi seuraansa päiväkoti-ikäisiä lapsia.

VIDEO: Myös koirakävelyistä on iloa vanhuksille.

Brittiläisen Channel 4 -kanavan dokumentissa ”Old People’s Home For 4 Year Olds”, vanhainkotiin perustetaan väliaikainen päiväkoti 4-vuotiaille lapsille. Ohjelman tarkoituksena on antaa eläkeläisille uutta puhtia elämään ja se on auttanut muodostamaan myös epätavallisia ystävyyssuhteita – sekä vaikuttanut positiivisesti myös lasten kehitykseen, kertoo The Sun.

Sureva Scarlett ja yksinäinen Beryl

4-vuotiaan Scarlettin äiti menehtyi aivoihin levinneeseen rintasyöpään kuusi kuukautta ennen Scarlettin osallistumista Channel 4:n kokeilun toiselle kaudelle. Scarlettin isä Tim ilmoitti tämän ohjelmaan, toivoen, että se auttaisi tyttöä pääsemään yli äitinsä menettämisen surusta.

– Hän on ikuisesti se pieni tyttö, jonka äiti kuoli hänen ollessaan kolme. Mutta en halua hänen kasvavan naiseksi tämän asian turmelemana, Tim sanoo.

Kun lapset ja vanhukset tapasivat ensimmäisen kerran, Scarlett juoksi heti 85-vuotiaan Berylin luo ja antoi tälle lämpimän halauksen.

Katso alta YouTube-videolta dokumentin ensimmäisen kauden tunnelmia.

Isänsä suureksi iloksi Scarlett on pystynyt uskoutumaan uudelle parhaalle ystävälleen. Scarlett nimittäin todella ystävystyi vanhainkodissa asuvan Berylin kanssa, joka taas on kokenut itsensä yksinäiseksi. Scarlett on auttanut Beryliä tulemaan ulos kuorestaan.

– Scarlett puhuu melko avoimesti äidistään. Kokemuksen on täytynyt olla musertavaa, Beryl kertoo.

Kokeilu edisti lasten kehitystä

Kokeiluun valittiin kymmenen 81–102-vuotiasta eläkeläistä, sekä ryhmä päiväkoti-ikäisiä lapsia. Asiantuntijoiden ryhmä tarkkaili sekä vanhusten, että lasten toiminnan kehittymistä kokeilun aikana.

Monet kokeiluun osallistuneiden lasten vanhemmista sanoivat, että vaikka heidän lapsensa olivat jo osallistuneet normaaliin päiväkotiopetukseen, heti lasten osallistuttua vanhainkoti-kokeiluun, heidän kehityksensä ja oppimisensa oli edistynyt merkittävästi.

Vanhemmat kokivat, että lapset todella hyötyivät vanhusten antamasta huomiosta.

Jo vanhakin nyt nuortuu

Ennen päiväkotilasten osallistumista vanhainkodin arkeen 97-vuotias toisen maailmansodan veteraani Victor ei käynyt ulkona yksin ja katseli maailmaa vain television kautta.

– Minun ikäiselläni on ollut jo paljon tovereita, ystäviä ja sukulaisia. He ovat vain melkein kaikki jo poissa, se ongelma vanhenemisessa on, Victor toteaa.

Tanssituntien aikana Victor päätti valssata vain yksinään sydäntä särkevästä syystä: ainoa kenen kanssa hän haluaisi tanssia, oli hänen vuonna 2011 kuollut vaimonsa.

Lasten rohkaisemana Victor kuitenkin hyväksyi tanssiparikseen myös tanssiopettaja Helenin, joka kehuu Victoria oivaksi tanssijaksi.

– Tuo tunne… En ole tehnyt tätä pitkään aikaan, Victor kertoo innostuneena.

"Piristää minua loputtomasti"

102-vuotiaan Sylvian elämään on mahtunut kaksi maailmansotaa ja ensimmäisen lapsensa hän synnytti Lontoon pommitusten aikana.

Terveystesteissä hänen on todettu olevan hauras, mutta lasten läsnäolo on piristänyt häntä.

– Kun herään aamulla, ajattelen heti lasten näkemistä – ja se piristää minua loputtomasti, Sylvia kertoo.

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja