Supersokeriset juomat olivat koitua 18-vuotiaan kiinalaistytön kohtaloksi – teki koomasta herättyään fiksun päätöksen

Kiinalainen teini vajosi koomaan juotuaan kuukauden ajan runsaasti sokeroituja juomia, uutisoi muiden muassa News.com.au.

18-vuotias kiinalaistyttö vajosi "kuplateeriippuvuutensa" vuoksi diabeettiseen koomaan. Lihavuudesta kärsineen teinin kerrotaan juoneen päivittäin kaksi runsaasti sokeria sisältävää juomaa kuukauden ajan.

Lääkäreiden mukaan tyttö vajosi koomaan hyperglykemian eli korkean verensokerin vuoksi. Teinin verensokeri oli karkeasti ottaen 25 kertaa normaalia korkeampi, The Sun kertoo. Tämä johti lopulta hengenvaaralliseen ketoasidoosiin eli happomyrkytykseen.

Teini kytkettiin hengityslaitteisiin, ja hänen verensä puhdistettiin dialyysihoidossa. Viiden päivän kuluttua potilas heräsi koomasta.

Happomyrkytys on hengenvaarallinen tila

Jatkuvasti koholla olevat verensokeriarvot voivat aiheuttaa diabeetikolle kudosvaurioita ja lisäsairauksia. Lisäksi vaarallisen korkea verensokeri voi johtaa happomyrkytykseen eli ketoasidoosiin ja joskus diabeettiseen koomaan.

Happomyrkytys on hengenvaarallinen tila, jossa diabeetikon verensokeri on koholla ja samaan aikaan verestä löytyy ketoaineita. Happomyrkytykseen voi johtaa esimerkiksi perusinsuliinipistosten unohtelu, jolloin insuliinia ei ole elimistössä riittävästi. Tällöin solut saavat energiaa rasvakudoksesta vapautuvista rasvahapoista, joiden polttamisen seurauksena elimistöön kertyy ketoaineita eli happoja, Terveyskylä-sivustolla selitetään. Samalla verensokeri nousee, sillä kun verensokeria säätelevää insuliinia ei ole, maksa tuottaa lisää sokeria verenkiertoon.

Happomyrkytyksen oireet ovat aluksi samanlaiset kuin korkean verensokerin aikana: virtsaneritys lisääntyy, janottaa ja väsyttää. Tilanteen pahetessa oireena on usein pahoinvointia, vatsakipuja, oksentelua ja yleistilan heikentymistä. Happomyrkytyksen edetessä ihminen muuttuu uneliaaksi ja sekavaksi. Potilaan hengitys tihenee ja haisee asetonilta. Lopulta veren suolapitoisuudet järkkyvät, verenpaine laskee ja ihminen menettää tajuntansa.

Hurjat määrät sokeria päivässä

Kiinalaistytön perhe kertoo löytäneensä teinin tajuttomana sen jälkeen, kun tämä oli kärsinyt viikon ajan pahoinvoinnista, lisääntyneestä virtsaamisen tarpeesta ja janoisuudesta. Nämä kaikki ovat oireita sekä korkeasta verensokerista että happomyrkytyksestä.

Tyttö oli äitinsä mukaan riippuvainen sokerisista juomista. Erityisesti teini oli mieltynyt kuplateehen, jota hän oli juonut kuukauden ajan päivittäin kaksin kappalein. Tyypillinen 750 millilitran annos kuplateetä sisältää lähes 100 grammaa sokeria, mikä jo yksinään ylittää aikuisen saantisuosituksen kaksinkertaisesti.

Kun tyttö joutui sairaalaan toukokuun alussa, hän painoi 125 kiloa. Kuukauden aikana hänen onnistui pudottaa runsaasti painoa. Tyttö vannoo, ettei enää koskaan aio juoda kuplateetä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat