Kaksi litraa kokista ja jopa litra energiajuomia päivässä – juomariippuvuus osasyy 34-vuotiaan Amyn kuolemaan?

Kolmen lapsen äiti kuoli juotuaan liki kolme litraa kokista ja energiajuomia päivittäin. Limuaddiktion yhteyttä kuolemaan pidetään todennäköisenä.

15. viikolla raskaana ollut uusiseelantilainen Amy Louise Thorpe löydettiin sängystään Invercargillista. Epileptisen kohtauksen saanut vasta 34-vuotias nainen menehtyi joulukuun 4. päivä vuonna 2018, New Zealand Herald kertoo. Nyt tapauksesta on julkistettu lisätietoa.

Kuolemansyyntutkija David Robinsonin mukaan Amyn liiallinen virvoitusjuomien nauttiminen saattoi edesauttaa hänen kuolemaansa.

Epilepsiakohtausten määrä lisääntyi

Amylla oli ollut epilepsiaa, mutta tultuaan raskaaksi kohtausten määrä oli lisääntynyt viikoittaiseksi.

Kuukautta ennen kuolemaansa Amy kävi neurologi Graeme Hammond-Tooken puheilla. Asiantuntijan mukaan epilepsiadiagnoosi oli "epävarma", mutta hän antoi kuitenkin sen perusteella hoitoa. Lääkäri oli ohjeistanut Amya kokeilemaan toista epilepsialääkettä tai menemään sairaalaan EEG-tutkimukseen. Amy oli haluton tekemään kumpaakaan.

Vain viikkoja myöhemmin Amy löydettiin tajuttomana sängyltään. Ensihoitajat yrittivät elvyttää häntä, mutta oli liian myöhäistä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Joi enemmän energiajuomia päivässä kuin mitä ihmiset juovat kahvia"

Amyn lähipiiri oli tietoinen naisen juoma-addiktiosta.

– Amy joi enemmän energiajuomia päivässä kuin mitä ihmiset juovat kahvia, kertoi Amyn ystävä Madonna Bresolini-Meikle poliisille antamassaan lausunnussa Stuff-sivuston mukaan.

Amyn puoliso puolestaan kertoi poliisille, että Amylla oli epilepsian lisäksi masennusta, ahdistusta ja uniapnea. Puoliso kertoi Amyn kärsineen kohtauksista, joista viimeisin oli tapahtunut kolme päivää ennen hänen kuolemaansa. Myös puoliso kuvaili Amyn olleen "addiktoitunut" kofeiinipitoisiin juomiin. Puolison mukaan nainen oli nauttinut kaksi litraa kolajuomaa sekä vähintään puoli litraa, mutta jopa litran energiajuomia päivittäin.

Raportin mukaan Amylla oli myös korkea painoindeksi. Kolmen lapsen äiti oli kärsinyt aiemmin myös raskausdiabeteksesta.

Kuinka suuri merkitys kofeiinia oli kuolemassa?

Kuolemansyyntutkija pyysi neuvoa Amyn neurologilta liittyen liiallisen kofeiininkulutuksen merkitykseen tapauksessa. Neurologi Hammond-Tooken mukaan tutkimuksista on selvinnyt, että kofeiini lisää kohtausten todennäköisyyttä, vaikka joissain tapauksissa krooninen kofeiinin nauttiminen voisikin jopa suojata kohtauksilta.

Amyn nauttimien virvoitusjuomien sisältämä kofeiini myös todennäköisesti madalsi joidenkin hänen käyttämiensä lääkkeiden tehoa, neurologi huomautti.

Neurologin mukaan Amyn tapauksessa onkin hänen mielestään mahdollista, että liiallinen kofeiini todella heikensi kohtausten hallintaa. Hänen mukaansa kohtuullinen määrä kofeiinia ei todennäköisesti vaikuttaisi kohtauksiin, mutta suurina annoksina lisää niiden määrää ja lisäksi kofeiinilla voi olla muitakin vaikutuksia terveyteen.

Kuolemansyyntutkija kuitenkin huomauttaa, että on epäselvää, kuinka merkittävä yhteys on, sillä tieto aiheesta on jokseenkin puutteellista. Hän kuitenkin uskoo, että tapauksen tuominen julkisuuteen on tärkeää, jotta tieto liiallisen kofeiinin käytön merkityksestä terveydelle tulee muidenkin tietoon, erityisesti niiden, jotka kärsivät epileptiasta. Hän suositteleekin, että epileptikot eivät nauttisi liikaa kofeiinia.

Jo yksi sokeroitu juoma päivässä lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä

Vuonna 2010 uusiseelantilaisen Natasha Harrisin epäiltiin kuolleen niin ikään liiallisen kolajuomien nauttimisen seurauksena. Harris joi jopa kahdeksan litraa kokista päivässä useiden vuosien ajan ennen kuolemaansa.

Aiemmin olemme kertoneet myös muun muassa 31-vuotiaasta monacolaisnaisesta, joka sai kuulla kärsivänsä vakavista sydänongelmista juotuaan päivittäin kaksi litraa Coca-Colaa 15-vuotiaasta lähtien. Naisen mukaan hän ei ollut juonut vettä tai mitään muutakaan juomaa 16 vuoteen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat