Supernopeasti suomen kielen oppinut Hyeri: Ylioppilasjuhlissa tuli itku

Eteläkorealainen Hyeri Cho muutti Suomeen vuonna 2012 selvä tavoite mielessään: Hän halusi toteuttaa haaveensa ja päästä elämässä tehokkaasti eteenpäin.

Hän oli nähnyt Koreassa isänsä kanssa televisio-ohjelman, jossa käsiteltiin Suomen koulutusjärjestelmää.

– Se oli todella vaikuttava ohjelma ja olin jopa vähän shokissa. Koreassa ollaan koulussa 13-14 tuntia päivässä. Perheen ja kavereiden kanssa ole aikaa tehdä mitään, eikä edes tulevaisuutta ole aikaa miettiä. Tämä oli suurin syy, miksi päätin tulla Suomeen opiskelemaan.

Niinpä Hyeri saapui Rovaniemelle opiskelemaan Lyseonpuiston lukioon.

– Olen Soulista kotoisin, missä asuu noin kymmenen miljoonaa asukasta ja kun saavuin Rovaniemelle, niin ensimmäisenä tuli mieleen, että täällä ei ole ketään, Hyeri muistelee.

Opiskelu tapahtui suomeksi ja kielen oppiminen oli alkuun haastava urakka. Aivan aluksi liikkeelle päästiin englannin kielen turvin.

– Alkuun oli vaikeaa käsittää mitä ihmiset puhuvat, etenkin murretta oli vaikeaa ymmärtää. Mutta jossain vaiheessa huomasin hieman yllättäen ymmärtäväni hyvin muita.

Kolmessa vuodessa Hyeri on oppinut puhumaan suomea täysin sujuvasti murteineen päivineen. Samaan aikaan Hyeri on opiskellut lisäksi ranskan kieltä.

Hyerillä on selvä käsitys siitä, mikä suomen kielen nopean oppimisen taustalla on.

– Se että kuinka hyvin ihminen on motivoitunut, niin se ratkaisee. Halusin oppia kieltä ja halusin oppia ymmärtämään, mistä kaverit puhuvat, hän toteaa.

Hyeri on erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa tulla Suomeen opiskelemaan.

– Tänne tulo oli ehdottoman hyvä ratkaisu. En ole halunnut kotiin takaisin, paitsi ehkä talvella kun pakkasta on 30 astetta, Hyeri naurahtaa.

Seuraavaksi Hyeri tähtää yliopistoon. Hän on hakenut Oulun yliopistoon kauppatieteelliseen tiedekuntaan.

Koska Hyeri on Suomessa opiskelijan statuksella, niin pääsykokeista pitäisi päästä opiskelemaan ensimmäisellä kerralla, tai muuten vaihtoehtona on paluu takaisin Etelä-Koreaan. Stressi on aiheuttanut unettomia öitä.

Hyeri on ylpeä siitä, mihin hän on yltänyt Suomessa lyhyessä ajassa. Hän kertoo kyyneleiden tulleen silmiinsä kun rehtori mainitsi ylioppilasjuhlan puheessa Hyerin ponnisteluista.

– Silloin tuli itku. Se oli elämäni paras hetki.

Hyerin suorituksesta uutisoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja