Suosittua flunssalääkettä ei pian enää saa apteekeista – mikä avuksi kurkkukipuun?

Puudutetta sisältävä Bafucin on ollut monen luottotuote kurkkukivun hoitoon, mutta pian sitä ei enää saa apteekeista. Proviisori kertoo, mitä voi kokeilla korvaajaksi.

Tuleva syksyn flunssakausi on kurkkukipuisille tuskaista aikaa, eikä puuduttavista Bafucineista enää saa helpotusta, sillä niitä valmistava lääkeyritys on lopettanut tuotteen valmistuksen kokonaan. 

Kun viimeiset apteekkien hyllyiltä löytyvät pakkaukset on myyty, joutuu kurkkukipua hoitamaan muilla keinoin.

Proviisori Tatu Hämäläinen Yliopiston apteekista kertoo, ettei Bafucinia täysin vastaavaa tuotetta ole saatavilla Suomen markkinoilla, mutta kurkkukivun hoitoon on saatavilla edelleen monipuolisesti suihkeita ja imeskelytabletteja.

Ne poikkeavat Bafucineista siinä mielessä, etteivät ne sisällä puudutetta vaan tulehduskipulääkkeitä tai antibakteerisia tai antiseptisia lääkeaineita.

Imeskelytableteilla ja kurkkukipua hellittävillä suihkeilla tavoitellaan kipua lievittävää ja bakteereja tappavaa vaikutusta. Jossain määrin tulehduskipulääkkeitä sisältävillä tuotteilla pyritään vaikuttamaan myös kipua aiheuttavaan tulehdusreaktioon.

Särkylääkkeitä ja sinkkiasetaattia voi kokeilla

Kurkkukipuun voi lisäksi käyttää myös särkylääkkeitä, kertoo Hämäläinen.

Ibuprofeenia ja parasetamolia voi käyttää, mutta niiden molempien teho vaikuttaisi olevan aika rajallinen kurkkukivun hoidossa. Ne kuitenkin alentavat kuumetta varsin tehokkaasti ja helpottavat pää-, lihas- ja nivelkipuja.

Flunssan kestoa voi myös yrittää lyhentää käyttämällä sinkkiasetaattitabletteja tai -suihketta. Jossain määrin myös sinkkiasetaatti voi lievittää flunssan oireita.

Toki myös perinteiset keinot ovat edelleen relevantteja. Kuuman juominen ja höyryhengitys voivat helpottaa hengityselinten oireita, Hämäläinen vinkkaa.

Katso myös video: Miten taudin hävittämän haju- tai makuaistin saa palaamaan?

Miten taudin hävittämän haju- tai makuaistin saa palaamaan? 0:43
Ylilääkäri Asko Järvinen vastaa videolla.

Lue myös:

    Uusimmat