Miksi kurkku on kipeä? Tässä vaiheessa kannattaa suunnata lääkäriin

Jäätelö, kuumaa vettä vai vodka – miten ihmiset parantavat flunssaa? 3:54
KATSO MYÖS: Millaisilla nikseillä suomalaiset hoitavat flunssaa? Entä minkä flunssajuoman brittiläinen Joel Willans rankkasi maukkaimmaksi?

Kurkun polttelu tai kurkkukipu johtuu yleensä bakteeri- tai virusinfektioista, mutta toisinaan kurkkukivun aiheuttajaksi voikin paljastua esimerkiksi närästys, seksitauti tai syöpä. Etenkin kurkkukivun pitkittyessä kannattaa syy selvittää.

Pistelyä, arkuutta, polttelua ja karheutta. Kurkkukipu on häiritsevä vaiva, jota hoidetaan yleensä sen mukaan, mikä vaivan aiheuttaa.

Health-lehti kertoo 11 mahdollista syytä kurkun oireiluun.

1. Flunssa

Flunssa on viruksen aiheuttama lievä ylähengitysteiden tulehdus. Erilaisia flunssan aiheuttajia on olemassa lähes 200, mutta rinovirus on niistä yleisin.

Flunssainfektiot iskevät nenän ja kurkun alueelle ja aiheuttavat tulehdukset kurkun takaosaan, mikä voi aiheuttaa polttavaa tunnetta, kertoo Health-lehti.

Jos kurkkukivun lisäksi sinulla on tukkoinen tai vuotava nenä, päänsärkyä tai yskää, voit päätellä, että kyseessä on todennäköisesti flunssa.

Flunssa paranee yleensä noin kymmenessä päivässä.

2. Influenssa

Influenssa on viruksen aiheuttama lievä tai vaikea hengitysteiden sairaus, jonka oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin flunssassa.

Influenssan oireita ovat kurkkukipu, kuume ja vilunväristykset, yskä, vuotava tai tukkoinen nenä, lihaskivut, päänsärky, väsymys, oksentelu ja ripuli, kertoo Health-lehti.

Yleensä influenssassa oireet ovat voimakkaammat kuin flunssassa.

Influenssasta toipuminen vie aikaa tavallisesta muutamista päivistä kahteen viikkoon.

Maria hoksasi niksin, jolla tukkoisen nenän saa auki. Juttu jatkuu videon alla.

Maria keksi toimivan keinon avata tukkoinen nenä – katso vinkki! 0:33
Tukkoinen nenä auki tällä niksillä?

3. Nielun limaisuus

Kun ylimääräinen lima nenästä valuu kurkun takaosaan, aiheuttaa se nielun limaisuutta. Näin voi käydä esimerkiksi flunssan, allergian tai kylmän sään vuoksi, kirjoittaa Health-lehti.

Liman valuminen kurkkuun voi aiheuttaa yskimistä ja kurkun kipua tai polttelua.

Nielun limaisuus voi aiheuttaa kipeän kurkun lisäksi palan tunnetta, tihentynyttä nielemisen tarvetta, äänen painumista ja tarvetta rykimiselle tai kurkun kakistelulle.

Nielun limaisuus helpottuu yleensä sen myötä, kun allergia tai infektio helpottaa.

Toisinaan nielun limaisuus kuitenkin aiheuttaa jopa kroonistunutta yskää ja kurkkukipua.

4. Streptokokki

Streptokokki A on nielutulehduksen tärkein bakteeriperäinen aiheuttaja. Kun kyseinen bakteeri on tulehduksen taustalla, puhutaan angiinasta.

Nielutulehduksessa niin kurkku kuin nielurisat ovat ärtyneet.

Nielutulehduksessa kurkussa ja nielurisoissa voi ilmetä punoitusta, turvotusta ja valkoisia mätäläiskiä tai -raitoja. Myös punaiset täplät kitalaessa ja turvonneet imusolmukkeet kaulan alueella voivat olla nielutulehduksen oireita.

Lapsille nielutulehdus voi aiheuttaa myös päänsärkyä, vatsakipua, pahoinvointia tai oksentelua.

Toisin kuin flunssa tai influenssa, nielutulehdus ei aiheuta yskää tai nuhaa.

Streptokokki ei yleensä aiheuta vakavia tauteja, mutta se vaatii antibioottihoidon.

5. Mononukleoosi eli "pusutauti"

Mononukleoosi on saanut lempinimensä siitä, että sen aiheuttaja, Epstein–Barrin virus, siirtyy ihmisestä toiseen syljen välityksellä, kertoo Duodecim.

Virustartunta aiheuttaa kuumetaudin, johon liittyy aikuisilla usein nielurisatulehdus ja imusolmukkeiden suurenemista sekä oireeton maksatulehdus.

Pienillä lapsilla taudin oireita ovat kuume ja suurentuneet imusolmukkeet kaulalla.

Kurkkukivun lisäksi pusutaudin oireita voivat olla väsymys, päänsärky, lihaskivut ja ihottuma.

Taudin oireet kestävät yleensä kahdesta neljään viikkoa ja sitä hoidetaan kuumetta ja kipua helpottavilla lääkkeillä, kertoo Health-lehti.

6. Refluksitauti

Joskus kurkun polttelun syy voi olla kurkkuun nousevat vatsahapot, kertoo Health-lehti.

Närästyksen aiheuttaa happaman mahanesteen nousu ruokatorveen. Mikäli hapan neste pääsee nousemaan nieluun saakka, voi se ärsyttää kudosta ja aiheuttaa polttelua kurkussa.

Närästys voimistuu usein liiallisen syömisen jälkeen tai vatsaa ärsyttävien ruokien ja juomien, kuten happamien mehujen, kahvin, alkoholin, rasvaisen ruoan, suklaan, tomaatin tai sipulin, nauttimisen jälkeen, kertoo Duodecim.

Useimmiten närästys alkaa yöllä, sillä makuulla olo pahentaa sitä. Myös kumartelua, nostelua ja kiristävät vaatteet voivat lisätä närästystä.

Närästys on yleinen oire, mutta jos närästyksestä kärsii jatkuvasti, on kyseessä todennäköisesti refluksitauti, joka voi ajan saatossa vahingoittaa ruokatorvea.

Refluksitaudin muita oireita ovat ruoansulatushäiriöt, nielemiskipu, palan tunne kurkussa ja yskä, kertoo Duodecim.

7. Ruokatorven tulehdus

Ruokatorven tulehdus johtuu yleensä refluksista, mutta myös jotkut infektiot, ruoka-aineallergiat ja ei-streroidisten tulehduskipulääkkeiden liikakäyttö voivat aiheuttaa tulehduksen, kirjoittaa Health-lehti.

Kuten närästyksessä ja refluksitaudissa, myös ruokatorven tulehduksessa mahahappoa pääsee nousemaan ruokatorveen ja sieltä edelleen nieluun, mikä aiheuttaa poltetta kurkussa.

Ruokatorven tulehdus voi oireilla myös rintakipuna, kivuliaana nielemisenä ja nielemisvaikeuksina.

8. Kurkunpään tulehdus

Ylempien hengitysteiden infektiot, tupakointi, allergiat tai liiallinen äänenkäyttö voivat johtaa kurkunpään tulehdukseen. Tulehdus aiheuttaa usein jatkuvaa kurkkukipua tai poltetta puhumisen tai nielemisen aikana.

Muita oireita voivat olla kuume, käheä ääni, tunne, että kurkku pitäisi saada puhdistettua, ja turvonneet imusolmukkeet niskan alueella.

9. Nielurisatulehdus

Nielurisat ovat suuret, kurkun takaosassa sijaitsevat, rauhaset, jotka auttavat torjumaan infektioita. Kun ihminen sairastuu, nielurisat alkavat tuottamaan vasta-aineita ja turpoavat poistaakseen viruksen tai bakteerit elimistöstä, kertoo Health-lehti.

Kun nielurisat tulehtuvat, joko bakteeri- tai virustartunnan vuoksi, aiheuttaa se usein kipua tai arkuutta. Nielurisat ovat yleensä punaiset ja turvonnet ja niiden päällä voi näkyä valkoisia tai keltaisia peitteitä.

Muita nielurisatulehduksen oireita ovat nielemisvaikeudet, turvonneet imusolmukkeet niskassa, kuume ja pahanhajuinen hengitys.

10. Seksitauti

Yksi mahdollinen kurkkukivun tai -poltteen selittäjä voi olla myös suuseksistä saatu seksitauti.

Tippuri voi suuseksin aikana tarttua suuhun ja kurkkuun. Tavallisesti tippuri on oireeton, mutta se voi aiheuttaa kurkkukipua.

Tippuri hoidetaan antibioottikuurilla. Kuurin jälkeen on varmistettava testillä, että tartunta on parantunut.

Näin tuunaat kondomista suuseksisuojan. Juttu jatkuu videon alla.

Näin teet kondomista suuseksisuojan 0:57
Turvaseksi on tarpeen myös suuseksiä harjoittaessa, sillä seksitaudit tarttuvat limakalvokontaktissa. Kondomi suojaa sinua ja kumppaniasi, kun suulla hyväillään penistä. Kondomia voi hyödyntää pienellä askartelulla myös emättimen ja vulvan sekä anaalin alueen suuseksisuojana.

11. Kurkkusyöpä

Kurkkusyövällä tarkoitetaan joko nielun, kurkunpään tai muun kurkun alueen syöpää.

Mikäli kurkkukipu on kroonistunut, eikä helpota levolla ja antibiooteilla, voi se olla syövän oire. Muita oireita ovat nielemisvaikeudet, kyhmy niskassa, korvakipu ja korvien soiminen, kertoo Health-lehti.

Kurkkusyövän riskitekijöitä ovat tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja HPV eli ihmisen papilloomavirus.

Kurkkusyöpää hoidetaan tyypillisesti leikkauksella, sädehoidolla ja kemoterapialla.

Mistä helpotusta kurkkukipuun?

Mikäli kurkkukivun aiheuttaja on virus tai bakteeri, voi apua saada useilla eri kotikonsteilla.

Lämmin tai kylmä juoma voi helpottaa kurkkukipua. Kokeilemalla tiedät, kumpi toimii paremmin.

Kurlaus suolavedellä voi helpottaa sekä kipua että tulehdusta kurkussa. Sekoita puoli teelusikallista suolaa kupilliseen lämmintä vettä ja kurlaa kurkkua suolavedellä useamman kerran päivässä.

Höyryhengitys voi myös helpottaa oloa. Kostea ilma helpottaa kurkkukivun lisäksi myös muita flunssan ja influenssan oireita.

Apteekissa käsikauppatavarana myytävät särkylääkkeet voivat myös helpottaa kurkkukipua.

Mikäli kurkkukivun aiheuttajaksi paljastuu bakteerin aiheuttama tulehdus, voi se vaatia antibioottihoidon, jotta pääset eroon sekä kivusta, että sen aiheuttajasta.

Lääkäriin on lähdettävä, kun...

Hakeudu lääkärin pakeille, jos kurkkukipu kestää yli kymmenen päivää tai oireet pahenevat merkittävästi jo ennen tätä.

Lääkäriin on syytä lähteä myös, jos kurkkukivun lisäksi kärsit turvonneista imusolmukkeista kaulan alueella, ihottumasta, nestehukasta, hengitysvaikeuksista tai korkeasta kuumeesta yli neljän päivän ajan.

Lue myös:

    Uusimmat